11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åsa Edlund Jönsson
Nyhetskrönika
Åsa Edlund Jönsson, Sportchef

Publicerad 14 augusti 2017 06:00

Konsten att bevaka VM och golf med en mobil

SVT Sport har under sommaren sänt Confederations Cup, SM-veckan, sim-VM och nu senast fotbolls-VM. Snart är det dags för både EM i Fälttävlan och EM i ridsport från Göteborg.

Alla dessa sändningar är stora tv-produktioner som bevakas med många kameror, ibland upp till 30 stycken. Men nuförtiden behöver tv-produktion inte alltid vara storskaligt och komplicerat.

När vi är ute och nyhetsbevakar för svtsport.selänk till annan webbplats och för Sportnytt och Sportspegeln använder vi oss allt oftare av våra mobiltelefoner.

I somras bevakade vår reporter Mattias Sandberg både VM i orientering och brittiska The Open i golf med sin mobiltelefon, men när han dök upp på golfbanan utan en stor kamera och ett tv-team höjdes ögonbrynen rejält.

Här är Mattias egen berättelse

SVT Sports reporter Mattias Sandberg.

SVT Sports reporter Mattias Sandberg bevakade både VM i orientering och brittiska The Open i golf. Han berättar hur det gick.

”Mitt andra uppdrag för SVT Sport som så kallad MoJo (mobiljournalist = reporter som filmar och redigerar sitt material med sin mobil eller surfplatta) var på anrika golftävlingen The Open Championship på Royal Birkdale, norr om Liverpool.

Det var dock nära att det inte blev någon bevakning, för kommentarerna och blickarna som jag fick från personalen när jag skulle hämta ut min kamera-ackreditering saknar motstycke i mitt yrkesliv som reporter på SVT Sport.

Ungefär så här lät det när personalen frågade efter min tv-kamera:

- Okej Mr Sandberg, var är din tv-kamera så att du kan få ackrediteringen?

Jag tog sakta upp min mobil ur min ficka och sa:

- Det här är min kamera.

Frågetecken

Ackrediteringspersonalen såg ut som levande frågetecken. Det kändes nästan som om det var första gången de såg en smartphone - och de protesterade.

- Nej Mattias, du ska producera för tv och kan inte filma med den där. Du är inte ens tillåten att filma med mobilen. Det är inte tillräckligt professionellt och vi kräver hög fotokvalitet, så var har du din tv-kamera?

Jag förklarade att det bara var jag som var på plats och att jag nyligen bevakade orienterings-VM i Estland på samma sätt och då var det inga synpunkter på min utrustning. Mobilen kan filma i HD (high definition) och till och med 4K, men eftersom filerna blir lite väl tunga håller jag mig till HD, förklarade jag.

Personalen hade svårt att tro mig, men gick till slut med på att ge mig ackrediteringen för kameran.

Mattias visar upp kamera-ackrediteringen som var större än mobiltelefonen.

Mattias visar upp kamera-ackrediteringen som var större än mobiltelefonen. (Foto: Martin Hardenberger)

Ackrediteringen, som ni kan se på bilden, fick hänga runt halsen eftersom den inte fick plats på mobilen.

Förbjudet att filma med mobil

Mediacentret var dessutom prytt med flera informationslappar som gjorde gällande att ”Any use of mobile devices is strictly prohibited on the course” - så uppförsbacken var påtaglig, men det gick bra till slut.

SVT Sports tittare fick ta del av hur den regerande mästaren Henrik Stenson upplevde veckan som titelförsvarare. Stenson och de andra golfstjärnorna som tog plats framför utrustningen, hade inga synpunkter på att bli filmade med en mobil.

Så nu vet både The Open och förhoppningsvis andra stora organisationer och tävlingar att framtidens teknik och arbetssätt redan är här.

Hälsar Mattias Sandberg”

Mattias intervjuar golfstjärnor under The Open.

Mattias Sandberg intervjuar golfstjärnor under The Open. (Foto: Martin Hardenberger)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör