11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åsa Edlund Jönsson
Sista ordet
Åsa Edlund Jönsson, Sportchef

Publicerad 14 juni 2017 09:26 - Uppdaterad 14 juni 2017 17:09

Välkomna, världens bästa sommarvikarier!

Dom kommer med värmen och junisolen och är precis lika efterlängtade. Sommarvikarierna.

Jag vet inte hur det är på era arbetsplatser men jag tycker mig märka en viss sommartrötthet här och där på vår redaktion. Det känns som vi sprungit ett maratonlopp under våren och att vi nu kollektivt ser mållinjen närma sig.

Lyckligtvis står dom där i målfållan, sommarvikarierna, redo att ta över löparskorna under några veckor.

Jobbat på camping

Dom flesta av oss har varit sommarvikarie någon gång. Jag har själv jobbat på camping, i restaurangkök, som vårdbiträde, som ”lyssnare” (man lyssnar efter fel i kullager) i en pappersmassefabrik, på taltidning och som allmänreporter på Örnsköldsviks Allehanda.

Det var förresten när jag jobbade på tidningen (ÖA) som jag såg att en sportkanal i Stockholm sökte reportrar och på den vägen är det i mitt fall…

Betydelsefull erfarenhet

Sommarvikariatet är för många första steget till den första riktiga anställningen. Anställningen kanske inte kommer precis där man sommarjobbar men den erfarenhet man skaffar sig under vikariatet brukar vara betydelsefull.

På SVT Sport tar vi in vikarier i flera olika yrkesgrupper. Det är reportrar (tv och online), redaktörer, fotografer och redigerare. Jakten på duktiga vikarier har pågått ända sedan i januari.

Vi är många redaktioner runt om i Sverige som behöver påfyllnad och alla jagar vi dom bästa, talangerna som vi tror på.

Ger mig energi

Nya krafter in på redaktionen betyder mycket. Jag själv uppskattar vikariernas pigga, entusiastiska, nyfikna och ofta orädda förhållningssätt till arbetet. Det ger mig mycket energi tillbaka.

Sommarvikarier på Sporten.

Det här är sex av dom nio reportervikarier som skolas in på SVT Sport just nu, från vänster: Billy Abraha, Anna Nilsson, Jakob Runevad Kjellmer, Elin Fellman, Robin Söderlund och Måns Weiland. Tillsammans är de tv-reportrar, onlinereportrar, sociala medier-reportrar, streamare och webbredaktörer i sommar. (foto: Anja Hildén)

Olika bakgrund

Denna sommar är vår äldste vikarie 53 år och vår yngste 24 år, men gemensamt för alla vikarier är att dom kommer till oss med olika bakgrund och berikar både vår redaktion och vår journalistik med nya perspektiv, tankar, nätverk och infallsvinklar.

Någon har jobbat inom lokalpressen, någon annan på kvällstidning, en tredje har erfarenhet av spelbolagsbranschen och en fjärde pluggar på universitet i Finland.

Johan Lundin jobbar till vardags som redaktör på SVT Nyheter med ska i sommar jobba som publiceringsledare på SVT Sport.

Johan Lundin jobbar till vardags som redaktör på SVT Nyheter med ska i sommar jobba som publiceringsledare på SVT Sport. (foto: Åsa Edlund Jönsson)

Tar tjänstledigt

Dom flesta som söker sig till oss bär sen länge en dröm om att få jobba med just sport, favoritämnet.

Vissa brinner till och med så mycket för sport att dom valt att ta tjänstledigt från sitt ordinarie jobb för att under några veckor få bidra till bevakningen av EM i fotboll, Confederations Cup, sim-VM, SM-veckan eller göra nyhetsinslag för Sportnytt och Sportspegeln.

Sommarvikariernas intåg på redaktionen möjliggör också en efterlängtad och välförtjänt vila för vår ordinarie personal, en helt avgörande vätskepaus för att dom sedan ska kunna springa i full fart resten av året.

Jobba sida vid sida

Själv väntar jag en stund med min sommarledighet. En chef tipsade mig en gång om att alltid jobba minst en vecka efter midsommar för att kunna gå på semester i lugn och ro. Jag har utökat det till två veckor, då vet jag att jag hunnit med första halvåret på bästa sätt. Men framförallt ger dessa extra veckor mig möjlighet att jobba sida vid sida med några av Sveriges bästa sommarvikarier och det är lycka det!

Trevlig sommar!

Nya krafter in på redaktionen betyder mycket. Jag själv uppskattar vikariernas pigga, entusiastiska, nyfikna och ofta orädda förhållningssätt till arbetet. Det ger mig mycket energi tillbaka.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

16 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör