14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hvidfeldt
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 9 juni 2017 06:50

SVT får mest stryk i media - men också mycket kärlek

Hyllat, kritiserat, omdebatterat, ifrågasatt. Eller för att citera DN:s Johan Croneman: ”Ingen svensk mediainstitution tar mer stryk än SVT”.

Mellan januari och maj publicerades 4832 artiklar med SVT i rubriken i svenska tryckta och digitala medier. Motsvarade siffra för TV4: 1370 artiklar.

Det går inte en dag utan att det skrivs om SVT. Ingen annan tv-kanal, eller något annat mediebolag för den delen, är i närheten av uppmärksamheten vi får. Vågar nog påstå att SVT är ett av landets mest omskrivna företag, alla kategorier.

Johan Croneman är en skribent som har som jobb att tycka om tv. Roar mig med att göra en Retriever-sökning tre år tillbaka i tiden på hans namn kopplat till SVT.

Resultat: 436 träffar!

Cronemans krönika

Det är verkligen inte alltid Johan Croneman gillar det vi gör och inte sällan muttras det på företaget över hans kritiska åsikter.

Men som Johan Croneman själv skrev i en krönika häromdagen:

”Vi är några stycken som till och med gärna smyger på dem (SVT, min anmärkning) snett bakifrån, ur deras mest döda vinkel passar vi på att leverera kritik och synpunkter.

Det är så det måste vara. Vi värnar public service, vi månar om det allmänna, det är en tittarfinanserad verksamhet, byggd på en tv-avgift som det finns riksdagsbeslut på att vi kollektivt och solidariskt skall dela på.

Det är få saker som det här landet sluter upp så helhjärtat omkring som just Sveriges Television. Det är fortfarande en lägereld vi gärna samlas kring.”

Ett rätt skönt statement från en av landets skarpaste pennor, eller hur?

Mycket positivt

Nu är verkligen inte allt som skrivs och tycks i media om SVT:s kanaler och utbud negativt. Långt långt därifrån.

Merparten av de 4832 artiklarna med SVT i rubriken från årets fem första månader handlar om programsatsningar i olika genrer. Om nya och gamla programledare, om skådespelare i våra dramaserier och om andra medverkande.

En ansenlig mängd artiklar är också uppföljningar av nyheter och avslöjanden som gjorts i SVT:s nyhets-, samhälls- och faktaprogram. 30 liv i veckan och Fallet Kevin är bara några exempel på det från de senaste månaderna.

Månaden före och under tiden 30 liv i veckan sändes publicerades 375 artiklar om programserien. Motsvarande siffra för Fallet Kevin: 424 artiklar.

Giganten

Men giganten i det här sammanhanget är förstås Melodifestivalen. Inget annat program på SVT genererar så många artiklar. Årets siffra…håll i er nu: 15.731 artiklar i print och online.

Men även våra dramaserier genererar press. Vårens ”vinnare”: Innan vi dör (1463 artiklar) och Bonusfamiljen (1134 artiklar).

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

16 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör