11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Helena Olsson
Ledarkrönikan
Helena Olsson, Programbeställare

Publicerad 20 april 2017 06:58

Därför sänder SVT en serie om självmord

Rapportera inte om självmord. Den inställningen har länge väglett varenda nyhetsredaktion och präglar de flesta reportrar.

Anledningen har naturligtvis varit välmenande - vi har vilat tungt i föreställningen om att självmord smittar, det vill säga att om vi rapporterar om självmord så riskerar vi att inspirera till självmord.

Den 20 april är det premiär i SVT för samhällsserien ”30 liv i veckan”- programledare är Anne Lundberg och Sofia Helin. Den handlar om självmord.

Det tog flera år för oss på SVT att våga låta oss förflytta från vårt initiala nej tack till serien, till att nu förstå att vi genom att tala om självmord kan göra nytta.

Nära samarbete

Vi har inför serien haft ett nära samarbete med personer med egna erfarenheter av självmord, suicidforskare, läkare specialiserade på suicidprevention, anhörigföreningar och några av de största organisationerna för suicidprevention.

Den så kallade ”smittorisken” är ett samband som ny forskning inte har kunnat påvisa. Att öppet tematisera självmord och öka människors kunskaper kan tvärtom förhindra självmord, vilket också WHO slår fast.

Utmaningen

Den stora utmaningen ligger däremot i hur vi talar om det.

Att tala om självmord kräver kunskap, varsamhet och en avsikt att hjälpa – oavsett om det handlar om nära relationer eller offentligheten. Och en enkel och viktig regel är t ex att aldrig beskriva tillvägagångssätt.

Huruvida vi ska rapportera om självmord som dödsorsak i ett enskilt fall är därmed naturligtvis inte en fråga som har ett självklart svar, den måste besvaras med både den dödas och anhörigas integritet i beaktande. Men vi har under arbetet med den här serien lärt oss att vi kan låta människor med egna erfarenheter komma till tals och det går att prata balanserat om självmord med preventiva effekter.

Och själva produktionen och publiceringen kräver blytung kompentens och omsorg om varje medverkande och varje detalj – och den kompetensen har SVT.

Internutbildning

Inför att serien ska sändas har ett trettiotal personer på SVT gått en internutbildning.

Nyhetsreportrar, ansvarig utgivare, kommunikatörer och medarbetare från Tittarservice och växeln har fått kunskap och riktlinjer för att SVT ska agera ansvarsfullt, inte bara i serien, utan också i nyhetsrapportering och kommunikation med tittare och andra medier i samband med publiceringen.

Titta gärna på serien och diskutera gärna med oss.

 

SVT redo för samtal om självmordöppnas i nytt fönster

SVT och Unga Klara arrangerar panelsamtal om att förhindra självmordöppnas i nytt fönster

...vi har under arbetet med den här serien lärt oss att vi kan låta människor med egna erfarenheter komma till tals och det går att prata balanserat om självmord med preventiva effekter.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör