11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Thomas Nilsson
Ledarkrönikan
Thomas Nilsson, Kanal- & tablåchef

Publicerad 10 mars 2017 07:00 - Uppdaterad 22 mars 2017 09:03

Det bor en dansk bonde i mig

På tisdagar i SVT2 denna vinter sänder vi den sextonde (!) säsongen av ”Hundra procent bonde” - eller som den heter på originalspråket danska ”Bonderøven”.

Programserien om bonden Frank på Kastanjegården på den danska landsbygden är ett fenomen. Här i Sverige följer 500 000 tittare när Frank bygger, murar, sår, plöjer, slaktar, skördar år ut och år in.

Själv är jag totalt fast. Min självbild är att jag är en ganska händig person, bra på att snickra och bygga med mera (men det skall erkännas, totalt utan gröna fingrar). Men inför den självförsörjande bonden Frank är vi alla bleka amatörer.

Unikt samarbete

Men det är inte bonden Frank som är huvudperson i denna krönika – det är det fullkomligt unika samarbetet inom Nordvisionen. Programmen om bonden Frank är nämligen så kallade gratisutväxlade från Danmarks Radio till övriga public service-bolag i Norden.

Det nordiska samarbetet inleddes med en konferens mellan DR, NRK, SR och YLE i januari 1958, här i Stockholm.

Ett år senare etablerades ett permanent samarbete som kom att kallas Nordivisionen. Till ordförande för NV utsågs NRK:s generaldirektör Otto Nes. Därefter har ordförandeskapet växlat mellan de nordiska PS-bolagen. Klassiska tv-chefsnamn som Sam Nilsson från SVT, Arne Wessberg, Yle, och Kent Nissen DR har haft titeln, men så klart även mer nutida programdirektörer som Leif Jakobsson, Annie Wegelius och Lena Glaser har lett arbetet.

Idag är YLEs programdirektör Marit af Björkesten NV:s ordförande. Generalsekreterare för NV är sedan 2006 dansken Henrik Hartmann från DR

Nordvisionen verkar för samarbete inom radio och TV i Norden och har tre huvudsakliga verksamhetsområden:

Gratisutväxling av program

Detta är det som gör att vi här på SVT kan sända bl a serien om bonden Frank.

För många år sedan träffade dåtidens tv-direktörer den fantastiska överenskommelsen att: ”…det vi äger, det delar vi…”. Alltså program som görs och ägs av något av de nordiska tv-bolagen erbjuds övriga deltagare i NV samarbetet.

Utan kostnad! En unik ide i TV-världen!

Nordvisionsfonden

Även detta en unik idé för Norden. De intäkter som så kallade vidaresändning av våra respektive tv-kanaler i andra länder genererar placerar vi i Nordvisionsfonden.

Från denna fond kan sedan de nordiska tv-bolagen söka medel för samproduktioner. På detta sätt har många klassiska dramaserier, som till exempel Bron, fått sin delfinansiering.

Nätverk och kunskap

Man behöver vänner i TV-världen. I Nordvisionens regi träffas producenter och beställare i utvecklande programgrupper. Planeringschefer mötes för att tala om nya publiceringsformer. Programdirektörer delar med sig av bolagens övergripande strategier. Jurister jämför avtalsvillkor. Webbutvecklare diskuterar den nya tv-världens framväxt på internet, med mera. Som sagt, man behöver vänner i en alltmer utmanande tv-värld.

 

Behöver er hjälp!

Till sist en vädjan!

Bonden Frank finns i det svenska tv-utbudet på grund av de medarbetare inom våra PS-bolag som arbetar med att välja ut de program som kan utväxlas utan kostnad.

Här på SVT är det Jesper Pettersson som ansvarar för att ta hem program från övriga bolag och Kristina ter-Schiphorst som erbjuder våra svenska program till resten av Norden.

De behöver er hjälp!

Vi utväxlar alltså program som vi ”äger”, det betyder att de nordiska rättigheterna skall vara avlösta i samband med att programmen produceras. Om detta inte görs slutar så småningom hela utväxlingsmodellen att fungera och våra kanaler blir betydligt fattigare.

Olika program har självklart olika förutsättningar att lösa nordiska rättigheter, men de programformer som har möjlighet att göra detta skall leverera programmen med möjlighet till NV-utväxling.

För många år sedan träffade dåtidens tv-direktörer den fantastiska överenskommelsen att: ”…det vi äger, det delar vi…”.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

26 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör