11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åsa Edlund Jönsson
Nyhetskrönika
Åsa Edlund Jönsson, Sportchef

Publicerad 23 februari 2017 07:00

Mitt hjärta har alltid tickat lite extra för skid-VM

1987, när jag var 13 år, var kärleken till världsmästerskapet till och med så stark att jag skolkade från skolan för att få se tävlingarna från VM i Oberstdorf live på tv.

Med en påhittad förkylning bäddade jag ner mig i soffan och upplevde sen några av mina bästa tv-ögonblick genom tiderna.

På 30 kilometer klassiskt vann en urstark Thomas Wassberg guld med Christer Majbäck som trea.

Sen fick jag bevittna en lika underbar som oväntad VM-seger när förstaårssenioren och jättelöftet Marie-Helene Westin, bara 20 år gammal, vann 20 kilometer i fri stil. När hon korsade mållinjen blev hon "Billan" med hela svenska folket och kommentatorn Christer Ulfbåge utbrast: ”Det är så man inte tror sina ögon”.

Sverige tog åtta medaljer i skid-VM 1987 och vann medaljligan. Själv blev jag många idrottsminnen rikare och möjligtvis något efter i skolarbetet.

VM i Lahtis

Två år senare avgjordes VM i Lahtis, den stad som även i år står värd för VM. På 15 kilometer blev det en enorm svensk succé när Gunde Svan, Torgny Mogren och Lars Håland fixade en trippel för Sverige, iklädda en klassisk rutig landslagsdress.

Mogren spurtade sen också hem stafetten och den blågula succén var ett faktum.

Lathis har faktiskt varit en riktig VM-favorit för Sverige under årens lopp. När mästerskapet avgjordes där 1978 vann Sverige också stafetten. Slutmannen Thomas Magnusson gjorde ett omtalat ryck i backen som efteråt döptes till just ”Magnussonbacken”. Och inte nog med det, på femmilen körde Sven-Åke Lundbäck också hem ett guld.

Ny stjärna

2001 var VM tillbaka i Lahtis och nu hade Sverige fått fram en ny stjärna i Per Elofsson. Elofsson tog två guld, ett av dom med SVT:s skidexpert Mathias Fredriksson som tvåa, och ett silver.

Men minnena från detta VM kom inte att handla om medaljer utan om dopning sedan sex finländare åkt fast för fusk.

Nu har det gått 16 år sen Elofssons segrar och finska dopningsskandalen. Lahtis är återigen redo för nya bataljer och SVT är redo att leverera nya spännande skidlopp.

Miljonpublik

SVT har under årtionden varit en trogen leverantör av skid-VM och tv-publiken brukar räknas i miljoner.

När vi sände från VM i Falun för två år sedan såg nästan 2,3 miljoner den avslutande femmilen. Och en undersökning från 2015 visar att längdskidor är den svenska tv-publikens fjärde populäraste sport, bara slagen av OS (sommar/vinter) och friidrott.

I Falun gjorde Sverige sitt bästa skid-VM genom tiderna och tog nio medaljer.

Vi ska göra vårt bästa

Att tangera det resultatet blir en utmaning men ni kan räkna med att Stina Nilsson, Charlotte Kalla och de andra tänker göra sitt bästa, precis som SVT:s team.

Vi har en studio på plats i Lahtis men sändningarna styrs från kontrollrummet i Stockholm och där planerar jag att hänga en hel del.

Tänk om jag hade vetat det för 30 år sedan när jag, för första och enda gången, skolkade från skolan med det ädla syftet att heja fram Sverige från tv-soffan.

GUIDE: VM i Lahtis dag för daglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tio VM-guld vi minnslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör