15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Helène Sahlin
Ledarkrönikan
Helène Sahlin, HR-direktör

Publicerad 16 februari 2017 07:00

Det var svettigt i Green Room!

En sådan fest och ett sådant spektakel. Alltid lika kul att få vara med.

För tredje, möjligen fjärde gången, fick jag vara med bakom kulisserna på Melodifestivalen.

Denna gång på Malmö Arena. Inte bara som åskådare, utan som riktig TV-medarbetare.

Som assistent till Masen Lorentz får man hjälpa till med allt från att klistra mattor, dammsuga scenen, servera vatten i Green Room, vara stand-in för upphovsmän som inte dyker upp på genrep, packa och hjälpa till att rigga ner.

Jag har till och med stickat till Malena Ernman! Det var när hon hade slagit vad med en kompis om att hon skulle sitta och sticka i Green Room i Malmö 2009. Stickningen hade hon, men det var jag som hade stickat :-) (en väl dold hemlighet, tills nu).

Man måste träna på allt

Det slår mig varje gång hur tafatt man är när man inte är van.

Allt måste man träna på för att det ska bli bra. Stolarna ska läggas på ett speciellt sätt, för att få plats i den stora lådan, man ska komma ihåg att hålla koll på loggor och att flaskor med etikett inte dyker upp i bild. Man måste se till att glasen inte är tomma och att artister med läppstift har sugrör - så att inte Sminket behöver komma och fixa till i tid och otid.

Dessemellan ska man gärna säga något lugnande eller uppmuntrande till artisterna och upphovmännen.

Det var svettigt

Mycket nerver var det i Green Room förstås. Men inte bara bland artisterna. Jag hade det också ganska svettigt…

Så pass att jag glömde att sätta fram lamporna på borden, men det var nog bara Masen som märkte. Ingenting om denna miss i sociala medier i alla fall.

Jag kan konstatera att det var bra med två genrep. Hann få in lite rutin innan det var dags för skarpt läge.

Det är lika fantastiskt varje gång att se hur alla, i sina olika roller, fokuserar på sitt och hur alla detaljer synkas och blir till en helhet i sändning.

För det är mycket som ska klaffa. Så många detaljer som tillsammans skapar ”the wow-moment". Då gäller det att alla är på tå – det är härligt att se. Kvalitet är verkligen vår vattenstämpel.

För mitt gamla HR-hjärta kändes det bra att se alla riskbedömningar. Noggrant och strukturerat i en pärm. Välskött och genomtänkt. BRAVO!

Skickade in bidrag

Jag har inte missat många Melodifestivaler under årens lopp. Tycker om att sjunga, så de gamla hederliga tonartshöjningarna har jag tränat mycket på. :-)

Har till och med skickat in ett bidrag. För länge sedan, så det är preskriberat nu.

Jag var också en del av ledningsgruppen i f d SVT Fiktion som fattade beslut om att göra om Mello till turné, när dåvarande nöjeschefen Svante Stockselius kom med idéen i början av 2000-talet. Så jag tycker det är extra kul att se utvecklingen - och hur det skruvas varje år för att bli ännu bättre och överträffa förväntningarna.

Ger sitt yttersta

Kul också att träffa och prata med alla trevliga, proffsiga och engagerade människor som bidrar och anstränger sig till det yttersta för att SVT ska leverera.

Min dröm om att en gång få stå på scenen och sjunga har jag för länge sedan begravt. Men att få vara med på ett litet hörn på detta stora härliga SVT-evenemang – det gör mig både glad och stolt!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

18 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör