20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kristian Lindquist
Nyhetskrönika
Kristian Lindquist, Digital utvecklingschef Nyheter och Sport

Publicerad 15 februari 2017 06:58

"Text och rörlig bild ska komplettera varandra bättre"

SVT är ett tv-bolag men vi har vi producerat text länge.

Dels genom text-tv, dels genom undertextningen. Detta har varit – och är fortfarande -  en viktig del av SVT:s utbud. 

Men som TV-bolag har vi inte 125 år av trycksvärta under naglarna. Därför finns det egentligen inte någon anledning för oss att sitta fast i textformat som är anpassade efter att läsaren sitter vid sitt frukostbord i lugn och ro och ögnar igenom en cellulosaprodukt.

Idag står användaren oftare i trängseln på bussen eller i kön i mataffären - och istället för 385–410 x 560 mm spaltbredd så är det en fyra tums smartphoneskärm som blicken landar på.

Men när vi rapporterar i text i vår nyhetstjänst ser det ändå nästan alltid ut på samma sätt: En löpande, några tusen tecken lång text med ingress, mellanrubriker och några pratminus. Det är ett arv från hur man gjort papperstidning de senaste hundra åren. Men det är ett arv som SVT egentligen inte behöver bära på.

Utgå från behoven

Därför ska vi nu utgå från våra mobila användares behov. Och få texten och den rörliga bilden att komplettera varandra bättre. Det är vad Textsprånget handlar om. Exakt hur resultatet av projektet kommer att bli vet jag inte.

Men om jag som reporter tänker på att merparten av användarna som läser min text gör det i trängseln på en mobilskärm så skriver jag den annorlunda än om dom sitter hemma i köket med en tidning framför sig.

Jag tror att vi behöver tydligare mallar för textlängder. Att det går att skriva hur långt som helst på nätet leder ibland till slapphet och onödigt omständliga formuleringar. Detta är något tidningsjätten Washington Post också upptäckt.I höstas meddelade de att man lanserar ett projekt för att få reportrarna att skriva kortare.

Men allt behöver inte vara kort. Vi måste däremot våga välja hårdare vad som är riktigt kort och vad som förtjänar att vara långt.

Palett av andra format

Textsprånget handlar också om att skapa en palett av andra format än den klassiska löpande texten.

Här är en viktig del att vi som public service-företag måste ta en ännu tydligare roll i att utveckla den förklarande journalistiken, det som ofta går under namnet ”explanatory journalism”.

Precis som vi måste fortsätta att utveckla vårt arbete med så kallade explainers i videoformat, så måste vi möta detta med textformat som pedagogiskt och tydligt fördjupar och förklarar händelser och skeenden.

Parallellt med Textsprånget så kommer vi att fortsätta arbeta med utvecklingen av mobila format för rörlig bild. För här har vi – till skillnad från papperstidningarna – ett arv av 60 års tv-makande. Det är en enorm tillgång men kan ibland göra det svårare för oss att bryta mot gamla sanningar våga tänka nytt.

Samtidigt så är det vår skyldighet att experimentera och ligga i framkant med i det digitala videoberättandet. Här måste vi vara bäst.

Både rörligt och text

Behöver vi då verkligen både rörligt och text i en nyhetstjänst?

Ja, jag tror det. Precis som de som en gång i tiden var papperstidningar nu gör live-tv och radion nu gör rörlig bild så måste vi erbjuda användarna en helt annan bredd i formaten än tidigare.

Det handlar också om infographics, VR, 360 grader och hur vi arbetar med publikdialogen.

Eller för att citera New York Times CEO Mark Thompson: “It’s all about everything, all at once”.

 

Textsprånget ska vässa SVT Nyheter i mobilenöppnas i nytt fönster

Idag står användaren oftare i trängseln på bussen eller i kön i mataffären - och istället för 385–410 x 560 mm spaltbredd så är det en fyra tums smartphoneskärm som blicken landar på.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

26 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör