5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lena Glaser
Ledarkrönikan
Lena Glaser, Programdirektör

Publicerad 13 januari 2017 07:00

Snacka om genomslag!

”Alexa jag vill se på något bra på TV”.

Med de nya röststyrda systemen kan man nu ersätta fjärrkontrollen med prat. Förutsatt att man köpt någon av it-jättarnas röststyrningssystem förstås.

Att styra prylar och navigera med din röst är det senaste när det gäller hemelektronik och den uppmärksamme kan konstatera att SVT Play redan före jul lanserades med röstsyrningsfunktion i Apple TV. Ännu ett nytt steg, som vi i dag bara kan gissa hur det det kommer att förändra tv-marknaden i framtiden.

Vad vi vet inte kommer att förändras är behovet av att det finns något bra att se på TV. ”Späckad vår väntar TV-fantasten” löd rubriken på en DN-artikel strax efter nyår. I ingressen kunde man läsa att det framför allt var tv-serie-fantasten man riktade sig till. Det vill säga de som gillar att titta på fiktions- eller dramaserier, företrädesvis många avsnitt i följd.

Bingetitta

Att bingetitta på tv-serier är väl snarast att betrakta som en folksport och fenomenet är sannolikt det som, näst efter slö-surfning på Youtube, mest har påverkat våra tv-vanor de senaste åren.

2016 blåste förändringens tv-vindar dessutom lite extra kraftigt i Sverige, då det var året när barnen på allvar flydde från broadcast-tv, tittartiden på Netflix ökade kraftigt, videoanvändningen på Facebook exploderade, online-tittandet på den stora tv-skärmen etablerade sig på allvar och, sist men inte minst, SVT kunde uppmäta högre räckvidd online än broadcast i vissa målgrupper.

Nya tittarbeteenden

Mycket händer i snabb takt nu. Samtidigt som vissa saker knappt förändras alls. Julen 2016 var på många sätt präglad av just detta: Å ena sidan en riktigt vanlig ”broadcast-jul”, å andra sidan nya tittarbeteenden satta på sin spets.

1.9 miljoner människor bänkade sig i TV-soffan för att se På spårets julspecial, 2.1 miljoner tittade in när Sanna Nielsen tände julljuset och 3.7 miljoner tittade på Kalle Anka. Samtidigt.

Många följde Fröken Friman och Dehlis vackraste händer, både i SVT1 och SVT Play där alla avsnitten fanns tillgängliga samtidigt.

Stjärnorna på slottet och Så ska de låta drog igång - program som funkar bra både i broadcast och i Play. Samtidigt som ungdomsdramat Skam hade exempellösa framgångar enbart i Play, såväl i tittarsiffror som i uppskattning och inte minst genomslag.

Binge är bara förnamnet när unga som gamla tittade på alla tillgängliga avsnitt- i följd och om och om igen.

Snacka om genomslag! Snacka om att SVT Play blivit första kanal/ tjänst för delar av utbudet och vissa målgrupper.

Hundratals dramatitlar från SVT

Endast fyra av 75 titlar kom från SVT i DN:s genomgång. 20 dramaserier kommer i verkligheten att ha premiärer på SVT under våren (svenska och utländska) och ytterligare ett hundratal dramatitlar från SVT finns tillgängliga för publiken online, om man lägger till Dramaklustret och Öppet Arkiv.

Vi kommer ha premiär för såväl gamla som nya titlar i alla genrer och i stort sett allt kommer finnas tillgängligt både i broadcast och i SVT Play.

Det blir helt enkelt en ”späckad vår med bra tv” på SVT och jag känner mig trygg i förvissningen om att vi kommer fortsätta ha program till Alexa och hennes väninnor när någon vill ”se något bra på TV”.

20 dramaserier kommer ha premiär på SVT under våren och ytterligare ett hundratal dramatitlar från SVT finns tillgängliga för publiken online, om man lägger till Dramaklustret och Öppet Arkiv.

Vi kommer ha premiär för såväl gamla som nya titlar i alla genrer och i stort sett allt kommer finnas tillgängligt både i broadcast och i SVT Play.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör