11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åsa Edlund Jönsson
Ledarkrönikan
Åsa Edlund Jönsson, Sportchef

Publicerad 22 december 2016 07:00

Man måste ha modet att utmana sig själv!

Pippi Långstrump tittar nyfiket på nya uppdrag. Hon säger: "Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert."

Pippis inställning till nya utmaningar fascinerar. Och jag hoppas att hon inspirerar. För det kommer att krävas rätt inställning hos oss alla om SVT ska bli lika bra online som i broadcast.

Sen kommer det att krävas träning och tålamod. För att inte tala om mod.

TV-branschen är en bransch i stor omställning. Journalister som nyhetsbevakat via tv-inslag under många år ska numera också skriva texter, sätta rubriker och webbpublicera.

Det gör att många reportrar känner sig nya på jobbet trots att dom jobbat länge i branschen. Många stolta och skickliga tv-makare måste lära om och lära nytt. Det kan vara läskigt och det kräver mod.

Nybörjare trots kunskapen

Själv vet jag allt om hur det känns att inte vara nog bra, i alla fall med eget mått mätt. För ett år sedan började jag spela ishockey i ett damveteranlag.

Jag var den enda nykomlingen i laget och ständigt steget efter dom bästa.

Det var en konstig känsla. Jag har varit hockeyjournalist i nästan 20 år och jag var den första kvinnan att kommentera ishockey i Sverige. Så intellektuellt vet jag hur sporten ska spelas, men det var inte lätt att omsätta hjärnans tankar till rätt beslut på isen när skridskorna var för långsamma.

Åsa i hockeyrinken.

För ett år sedan började Åsa spela ishockey i ett damveteranlag.

Men jag hade modet att utmana mig själv, jag hade en lust att träna och en vilja att utvecklas. Det trumfade alla tillkortakommanden.

Och mina coacher och medspelare hade tålamod med mig. ”Du kämpar ju varje träning, det är det viktigaste” sa lagets stjärna efter ett ispass.

Ett år efter min första träning spelar jag nu matcher med Solna Bagladies och jag har till och med noterats för några assistpoäng.

Rätt inställning och träning

Jag tror att många tv-journalister känner sig som jag gjorde på isen för ett år sedan.

Intellektuellt vet man hur en riktigt bra webbpuff ska se ut och hur en nyhetsartikel ska vinklas och skrivas. Men ibland lyckas man inte skriva så snabbt som man själv önskar eller så blir det inte lika träffsäkert som man är van vid efter alla år som tv-reporter.

Men jag tror att alla kan lyckas, med rätt inställning, med träning och med uppmuntran från omgivningen. För precis som jag möttes med tålamod och hejarop från coacher och medspelare på isen behöver chefer och kollegor peppa alla som nu tar nya kliv i yrkeslivet.

Ingår i rikt yrkesliv

Att resignera inför utveckling - det är inget för företag som vill överleva och gå i takt med tiden. Se bara vad som hände med fotobolaget Kodak när dom för sent förstod digitaliserings kraft.

Jag tror att utveckling ingår i ett rikt och aktivt yrkesliv. Och att förändring görs bäst med Pippis devis:

- Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert.

 

God Jul och Gott Nytt År!

 

Åsa med klubbkompisarna.

Åsa med lagkompisarna. (foto: privat)

Det var en konstig känsla. Jag har varit hockeyjournalist i nästan 20 år och jag var den första kvinnan att kommentera ishockey i Sverige. Så intellektuellt vet jag hur sporten ska spelas, men det var inte lätt att omsätta hjärnans tankar till rätt beslut på isen när skridskorna var för långsamma.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

22 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör