13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Daniel Ekelöf
Sista ordet
Daniel Ekelöf, CTO SVTi/ATV

Publicerad 20 december 2016 07:00

Native v/s webb

Vi som arbetar med SVT:s digitala plattformar diskuterar ofta skillnaden mellan native och webb. Nästan alltid med utgångspunkt i närmast ideologiska argument för det ena eller det andra.

Diskussionen är så klart i det närmaste obegriplig för den oinsatte. Men jag tycker ändå det kan vara viktigt att ha en uppfattning då det handlar i mångt och mycket om hur internet som helhet ska se ut framöver.

Från början var internet ett nätverk av datorer där specifika applikationer kopplades upp mot varandra. Sedan kom webbläsarna med Netscape i spetsen och internet blev baserat på centrala tjänster och webbläsare. Webbläsarna blev allas accesspunkt till allt internet kunder erbjuda.

Dator och mobil var bara varianter på samma tema och vi på SVT var tidiga med responsive webb, vilket betyder att samma sida servar både dator och mobil, sedan känner sidan själv av hur stor skärm användaren har och anpassar gränssnittet för att ge den bästa upplevelsen.

Så var det tills alla fick en smartphone i sin ficka och det gick igen att bygga specifika applikationer som kopplar upp sig direkt mot underliggande internet. Man kunde alltså åter bygga native appar.

Ideologisk diskussion

Nu kan man som designer välja vilket angreppsätt som är bäst i förhållande till vad man vill uppnå. Lite som att antingen använder man webbmail eller så skickar man sin e-post med en applikation installerad på datorn.

Den ideologiska diskussionen kommer då in i vad som fortfarande kan kallas ”öppna internet”. Sitter det i att gränssnittet är öppet och nåbart för alla? Vilket det är för en webbtjänst, men inte för en native app, då den kräver att man har en viss telefon och laddat ner appen.

Eller räcker det med att man använder internets underliggande öppna protokoll och skickar sin data genom det ”öppna internet” enligt definitionen för nätneutralitet?

Basen i webbtjänsten

På SVTi har vi länge gjort både native och webb men haft basen i webbtjänsterna och låtit de styra över användarupplevelsen.

Nu har vi dock nått den punkt där vi beslutat att bygga fler native-appar och låta dem ta egna vägar. Eftersom vi helt enkelt måste kunna optimera för användarna på den plattform de vill använda. Det gäller allt i från mobilerna med Android och iPhone till TVn med HbbTV, AppleTV och AndroidTV.

Tillgång till våra tjänster

Jag tror att vi kan och måste kombinera både webbtjänster och native-applikationer samtidigt som vi värnar om det öppna internet.

Vi behöver se till att alla har tillgång till våra tjänster som SVT Play, SVT Nyheter och Barnkanalen.

Idag är det en förutsättning att ge användarna alla möjligheter till öppna och lättillgängliga tjänster, oavsett om de kommer åt tjänsten genom en webbtjänst eller en native-applikation.

Annars kommer vi inte kunna vara fortsatt framgångsrika online. Det är användarnas val hur de vill besöka oss, inte vårt.

Nu har vi dock nått den punkt där vi beslutat att bygga fler native appar och låta dem ta egna vägar. Eftersom vi helt enkelt måste kunna optimera för användarna på den plattform de vill använda. Det gäller allt i från mobilerna med Android och iPhone till TVn med HbbTV, AppleTV och AndroidTV.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

23 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör