11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Helène Sahlin
Ledarkrönikan
Helène Sahlin, HR-direktör

Publicerad 9 december 2016 06:55 - Uppdaterad 9 december 2016 10:25

Jag blev verkligen berörd på djupet

För några veckor sedan var jag inbjuden till ett event på Fryshuset som handlade om att lyfta unga entreprenörer och streetsmarta ledare.

Fryshuset "arbetar aktivt med att lyfta morgondagens stjärnor för att skapa ett inkluderande samhälle där alla får utrymme att stråla."

Jag blev verkligen berörd på djupet – på riktigt den kvällen.

Förutom sång av Maxida Märak, som också var kvällens konferencier, var jag och SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala med på prisutdelningen av Årets företagare, Årets idé, Årets samhällsförbättrare, Årets kulturentreprenör samt Årets streetsmarta ledare (se länk nederst).

Fem stycken begåvade, innovativa och mycket glada pristagare kom upp på scen. Alla fem härliga förebilder.

Vinnarna

Årets idé handlade om Allergy router: "Allergy Router är en affärsidé med syfte att hitta frizoner för Stockholms Allergiker. Genom att kartlägga Stockholms mest allergivänliga platser, resulterar det i en ökad medvetenhet för näringslivsorienterande verksamheter att anpassa sin service till de 2,6 miljoner svenskar som lider av allergi och annan överkänslighet."

Årets företag: Sopköket: "Sopköket tar totalgrepp på svinn: matsvinn, materialsvinn, människosvinn och lokalsvinn. Sopköket gör högkvalitativ catering på räddade råvaror och lagar god fräsch mat från grunden. De använder råvaror nära utgångsdatum, som annars skulle ha slängts, anställer nyanlända med passion för mat och bidrar på så sätt till ett hållbart samhälle."

Från prisutdelningen i Fryshuset med Maxida Märak som konferencier och artist.

Från prisutdelningen i Fryshuset med Maxida Märak som konferencier och artist. (foto: Camilla Cherry/Fryshuset)

Utanförskap

Två unga rappare beskrev i "Spoken word poetry" om sitt utanförskap och om svårigheten att få jobb. Om löften, förhoppningar och besvikelser.

Detta tog verkligen tag i mig och skakade om mig ordentligt.

Så många begåvade och ambitiösa ungdomar som bor i vårt land, som vi inte riktigt ger chansen att få komma in på arbetsmarknaden. Det är sorgligt.

En av Sveriges toppchefer berättade om sin resa. Född i Sverige, boende i Sverige, skola i Sverige men inget jobb efter universitetsexamen.

Efter det 88:e "tack för din ansökan och ditt visade intresse…." gav hen sig sjutton på att NU ska jag HA ett jobb.

Fantastisk förebild

Hen fick efter mycket om och men, ett arbete som säljare på ett välkänt företag. Avancerade snabbt till gruppchef, avdelningschef och inom några år VD för bolaget. Efter ytterligare några år blev hen headhuntad till ett ännu större och häftigare bolag.

En stor fjäder i hatten - och en sådan fantastisk förebild för alla de ungdomar som tappat hoppet om att kunna försörja sig själva och stå på egna ben.

Det gäller att ta tillvara på våra talanger, oavsett om de kommer från landsorten, storstaden, småstaden, förorten eller utlandet.

Helène Sahlin: Vi arbetar brett för att nå talangerna i förorterna

Från prisutdelningen i Fryshusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör