13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Daniel Ekelöf
Sista ordet
Daniel Ekelöf, CTO SVTi/ATV

Publicerad 2 november 2016 06:30

Intelligens som en tjänst

Jag hade turen att få lyssna på Kevin Kelly nyligen, över hur vårt samhälle just nu går igenom nästa steg sedan den industriella revolutionen.

Precis som den industriella revolutionen baserades på att vi fick tillgång till artificiell energi så kommer nästa revolution att baseras på tillgången till artificiell intelligens.

Under den industriella revolutionen byggde vi ut energin till ett avancerat distributionsnät där till slut alla kan få tillgång till ett ständigt flöde av billig energi som möjliggör alla den moderna tidens uppfinningar.

Flödet av energi i form av elektricitet är så integrerat att man nästan inte tänker på det längre.

Vår tids kärnkraft

Under nästa revolution, som vi är i början av, kommer artificiell intelligens byggas ut och distribueras tills vi inte längre tänker på det och är en integrerad del av allt vi gör. Google och Amazon blir vår tids kärnkraft - och vattenkraftverk som producerar oändliga mängder artificiell intelligens.

Googles VD Sundar Pichal formulerar sig så här ”Google is evolving from a mobile-first world to a AI-first world”.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad detta betyder. Lika lite som man i slutet på 1700-talet hade en aning om vad som komma skulle, kan vi föreställa oss hur framtiden ser ut.

Utopi eller dystopi beror vilken inställning man har till AI. Själv tror jag på möjligheter snarare än på hot.

Science fiction?

Hur mycket science fiction är då detta? Kanske mindre än du tror. Vi har redan vant oss vi ”molnet” och internet som kopplar oss samman med gigantiska server farmer (compute clouds) i snart sagt varje stund.

Det ger oss möjlighet att titta på SVT Play, spela Pokemon Go eller arbeta var som helst. Steget att dessa server farmer blir intelligenta är kortare än vi tror.

Redan nu är liknelsen med el och annan infrastruktur logisk. Nästan att internet går först. Hemma hos mig kopplar åtminstone tonåringarna upp sig innan de tänder lampan. Och på många ställen i Afrika så får man internet långt innan man får rent vatten eller pålitlig elektricitet.

Saknad av inhemsk produktion

Vad jag kan fundera på är avsaknaden av inhemsk produktion av denna ”naturresurs” i form av artificiell intelligens.

Tänk hur världen skulle sett ut om det fanns två amerikanska storföretag som kontrollerade hela världsproduktionen av elektricitet - och alla var beroende av dessa?

Knappast en situation vi vill hamna i. Därför är det så viktigt att vi i Sverige fortsätter att ligga i framkant inom IT och utveckling.

Hur mycket science fiction är då detta? Kanske mindre än du tror. Vi har redan vant oss vi ”molnet” och internet som kopplar oss samman med gigantiska server farmer (compute clouds) i snart sagt varje stund.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

18 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör