13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ulf Johansson
Ledarkrönikan
Ulf Johansson, Chef Riksnyheter

Publicerad 14 oktober 2016 07:00 - Uppdaterad 14 oktober 2016 09:48

Var går gränsen i USA:s valdebatt?

Är det någon mer än jag som undrar om valdebatten i USA kan sjunka ännu djupare?

Under det senaste året har SVT Nyheter rapporterat intensivt om bland annat primärval, partikonvent och valdebatter i USA.

Vi för alltid en diskussion internt om hur omfattande vår bevakning av presidentvalet ska vara.

Vi ska väga in att vem som blir USA:s president har en oerhört stor betydelse inte bara för Sverige utan också för övriga världen, men vi måste också se till att vi inte överbevakar i jämförelse med val i andra länder som är viktiga för oss.

Avgrund mellan sig

I år står två kandidater mot varandra som uppenbarligen har en avgrund mellan sig. De har också anhängare som står mycket, mycket långt ifrån varandra. Polarisering är bara förnamnet.

Polariseringen letar sig också in bland svenskar. Det är få rapporteringar som skapar så mycket känslor just nu som bevakningen av valdebatten i USA. Donald Trumps anhängare i Sverige är uppenbarligen lika hängivna som anhängarna i USA, de reagerar starkt på all form av kritisk rapportering om honom.

Om Hillary Clintons anhängare är lika hängivna är mer tveksamt. Hon är snarare rejält impopulär även bland många av sina egna anhängare.

Stort intresse i Sverige

Men det innebär att intresset är mycket stort även i den svenska publiken. De senaste veckorna har presidentkandidaterna dessutom gjort sitt bästa för att skapa ytterligare polarisering, inte minst i den andra presidentvalsdebatten.

Jag utgår från att ni följde vår rapportering där framför allt vår USA-korre Carina Bergfeldt och vår utrikeskommentator Erika Bjerström satte in debattnivån i någon form av begripligt sammanhang. En rejäl utmaning kan man lugnt säga.

Carina Bergfeldt visade tydligt hur polariseringen skär skoningslöst när hon följde debatten med en vanlig amerikansk familj. Och Erika Bjerström konstaterade i sin analys att den andra debatten blev ”en historiskt smutsig och brutal debatt”. Hon konstaterade också att ”debattnivån kommer i framtida historieskrivning definiera ett nytt lågvattenmärke i politik”.

Förklara och analysera

Ni har säkert sett och hört de olika sexanklagelser som haglat fram och tillbaka från de olika sidorna. Frågan vi alla ställer oss nu är om debattnivån ska sjunka ännu lägre till den tredje och sista debattrundan mellan Clinton och Trump.

Klart är att SVT Nyheter kommer att fortsätta bevakningen och dessutom med ambitionen att förklara och analysera vad som händer.

Även till nästa debattrunda har vi planerat in extraresurser för att klara en komplett leverans online, livesändningar under natten och morgonen och förstås fördjupningar och analyser.

Det blir intressant att se om analysen dagen efter den sista debatten blir att – jo, det gick att sjunka ner till ett ännu lägre lågvattenmärke.

 

Ulf Johansson är ny krönikör i Vipåtv och kommer regelbundet att medverka med nyhetskrönikor.

Även till nästa debattrunda har vi planerat in extraresurser för att klara en komplett leverans online, livesändningar under natten och morgonen och förstås fördjupningar och analyser.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör