Publicerad 7 oktober 2016 07:00 - Uppdaterad 7 oktober 2016 11:36
Hur ser ungdomars medievanor ut, och hur tycker ungdomarna själva att SVT borde kommunicera med dem?
För att söka svaren på dessa frågor åkte SVT Kommunikation till Norrköping och genomförde en sociala medier-workshop tillsammans med elever från årskurs 3 på Film och musikgymnasiet.
Det var en spännande dag, och här är sex insikter vi tar med oss:
Norrköpings 18-åringar ägnar sig åt mycket tillsammanstittande med sina föräldrar och syskon, speciellt under helgen.
Och den relationen handlar ofta om nostalgiska minnen. SVT är för många synonymt med barndomen.
Nästan alla ungdomar använder Snapchat, men ser appen som ett privat forum för att prata med vänner. De vill inte kommunicera med SVT på Snapchat, men tycker att SVT borde finnas på SnapchatDiscover.
Även Instagram används dagligen av de flesta och där är det okej att mötas av sponsrade inlägg i flödena.
Ungdomarna är speciellt positiva till intressanta trailers. Ett flertal i gruppen hade dessutom nåtts av SVT:s kommunikation på Facebook.
Ungdomarna tycker att SVT borde använda sig mer av influencers – starka och intressanta (och gärna kända) personer som kommunicerar kring SVT:s utbud.
En person som känns äkta i sitt tilltal betraktas nästan som en vän, vilket gör att ungdomarna kan förbli lojala följare under många år.
Profilerna genomgår en professionalisering på SVT där deras äkthet försvinner. Dessutom lämnar de ofta plattformen där de byggde sin fanbase, och försvinner därmed ur ungdomarnas synfält.
De flesta kan nämna ett flertal program från SVT som de har gillat, och de säger sig vara mest intresserade av humorprogram och dokumentärer.
Ungdomarna känner till tjänsten SVT Play, men det är sällan dit de går för att hitta program. Och när de kommertill SVT Play efterfrågar de rekommenderat innehåll – de behöver den ingången till utbudet.
YouTube är däremot fullständigt självklar som den primära plattformen för rörlig bild.
Vad blir då slutsatsen från våra möten i Norrköping?
Jo, SVT gör bra och relevant innehåll för ungdomar, men det räcker inte med bra innehåll för att göra dem till Play-tittare. Vi behöver ha en närvaro i sociala medier, men den måste vara personlig och äkta och frontas av intressanta personer för att nå den här gruppen.
Och, att döma av ungdomarna vi mötte, kan vi få god hjälp på vägen genom att samarbeta med representanter för målgruppen – de vill gärna hjälpa oss på vägen!
247.e602927b0367954b71afe602927b0367