9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Helena Olsson
Sista ordet
Helena Olsson, Programbeställare

Publicerad 27 september 2016 06:59

Med serien vill vi få igång en diskussion

Vad händer med landsbygden?

Sedan länge är den i kraftig förändring, många orter kämpar mot arbetslöshet, avfolkning och en krympande offentlig service.

Medelinkomst, avstånd till närmaste skola och tiden du måste vänta på en ambulans är bara några exempel på faktorer som varierar starkt beroende på var i landet du bor. I valmöjligheternas Stockholm, i Pajala eller i Stöttingfjället – ett område stort som Sörmland och som trots hög kommunalskatt saknar skola till barnen.

Efter valet 2014 skrev valforskaren Henric Oscarsson m fl. att det är en gåta att skillnader i grundläggande levnadsvillkor mellan människor i städer och på landsbygd inte exploaterats mer av partierna som politisk fråga.

I andra länder har skiljelinjerna mellan stad och land lett till politisk organisering i högre grad än i Sverige.

Tar ett grepp

SVT tar nu ett grepp om frågan. Dokumentärserien ”Resten av Sverige” får premiär ikväll kl. 21 i SVT1 eller redan nu i Play.

I tre avsnitt följer vi med journalisten och författaren Po Tidholm, som själv vuxit upp i Arbrå i Ljusnandalen och ägnat decennier åt att försöka förstå förändringarna i svensk landsbygd. Vad är det som händer – och varför?

Vi följer med på en resa genom landet, till byar där invånarna själva har tagit över skola och äldreomsorg och vi möter forskare som försöker ge svar på vad som hänt i Sverige i takt med att den urbana livsstilen blivit norm.

Dyster bild

Det är en ganska dyster bild vi får av den landsbygd som samtidigt omhuldas av storstadsbor som kuliss för rekreation och som avkopplande idyll.

I denna utveckling blir plötsligt flyktinginvandringen en faktor, och på sin sina håll en möjlighet till omstart.

Nu befinner vi oss mitt emellan två val och det återstår att se om frågan om de stora skillnaderna i levnadsvillkor kommer att segla upp på den politiska agendan.

Med den här serien hoppas vi i alla fall bidra till en diskussion och för en del säkert ny kunskap om landsbygdens villkor.

Intervju med Po Tidholm om Resten av Sverigeöppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör