13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Margaretha Eriksson
Stafetten
Margaretha Eriksson, Nyhetschef på riksnyheterna

Publicerad 21 september 2016 07:00 - Uppdaterad 21 september 2016 09:40

Vi har ändrat mindset och vässat arbetssätt

”Sedan nyår har SVT Nyheter satsat hårt på breaking news. Vad har vi lärt oss under det arbetet och vad tror du är nästa steg för att vässa erbjudandet ytterligare?”

Så löd Niklas Skaars fråga till Margaretha Eriksson, nyhetschef på riksnyheterna. Så här svarar hon: 

Relationer byggs inte över en natt, speciellt inte med en digital nyhetspublik där kraven på snabbhet i nyhetslägen är ett grundkrav.

Terrordåden i Bryssel och Nice samt när Storbritannien röstade för ett brexit är bara några exempel då vi under det här året gett publiken en förstklassig, balanserad och trovärdig breakingrapportering!

Hylla de som hyllas ska: SVT Nyheter har Sveriges vassaste redaktörer, kommentatorer, korrespondenter, programledare, ämnesreportrar, researchers, grafiker, reportrar, fotografer, sändningsproducenter, redigerare och arbetsledare både riks och lokalt som har gjort det möjligt.

Snabbhetsgenren

Vi har visat publiken att vi vill vara med i snabbhetsgenren där utgångspunkten är realtid, inte vänta och vara en verifierande nyhetskälla.

När den pusselbiten fallit på plats och byggt en viktig grundplatta med nya arbetssätt, nattbemanning, livegrupp, SoMe-strategier och tätare samarbete med lokala SVT Nyheter, Sporten och Kulturen har vi avgett ett viktigt löfte till publiken. Vi är och ska vara snabba både online och i broadcast i nyhetslägen!

Mer livekänsla

Under våren 2016 lyckades vi förädla snabbheten med olika uttryck: mer livekänsla och bilder i livesändningar med mål att sända några minuter efter nyhetslarm och direktrapportering med ännu starkare "på plats-närvaro" och scribbledialog - oslagbart i nyhetslägen där jag tycker vi är bäst i klassen.

Vi är snabbare med rörlig bild och klipp, timelines, bakgrund, analys och vi lyfter oftare och oftare in känslorna och perspektiven i ett mer nära berättande - alla dessa förenar det viktiga uppdraget att sätta nyhetshändelser i sammanhang och förklara skeenden.

Ändrat mindset

Så svaret på din fråga Niklas Skaar, är att vi under våren ändrat mindset och vässat arbetssätten för att bli snabba - men inte bara snabba utan snabbt fördjupande och sammanhangsskapande - och där snabbheten inte ska nagga vår viktiga trovärdighet.

Det jobbet vi har gjort och gör tillsammans med SVTi med den tekniska utvecklingen av sajten och nyhetsappen tätt ihop med innehållet, har också varit avgörande. Analysen och sakligheten kring vad publiken vill ha har hjälpt oss på rätt väg.

Nästa steg för att vässa erbjudandet ytterligare är att fortsätta lagarbetet på redaktionen, alla medarbetare behövs och det ska vara lustfyllt och roligt.

Vi måste våga vara innovativa, modiga och gynna experimentlusta.

Det kan inte sägas för många gånger - det är lagkänslan som gör att vi lyckas och lagets vilja att ge det bästa till publiken.

Utveckla livesändningarna

Sen ser jag att vi ska fortsätta med det vi redan startat: utveckla livesändningarna både tekniskt och formmässigt samt ta nästa nivå i direktrapportering där vi i nyhetslägen inte heller får tappa den publik som kräver en snabb översiktlighet och korta sammanfattningar.

Vi ska erbjuda både fördjupning och snabb uppdatering och jag ser fram emot det arbetet som vi nu startar med SVTi och en ny sorts storytelling i breaking som innebär ännu mer fokus på publikens behov av text, rörlig bild och video i olika former, live och känsla.

Kanske kan vi testa autostarter av live och rörlig bild i stora nyhetslägen för att vässa livekänslan? Och vi kan behöva fundera över ett mer personaliserat innehåll och pushar i breakinglägen för att vara relevanta för publikens olika behov.

Lämnar över

Under slutet av året lämnar jag över till tre nya nyhetschefer på riksnyheterna där det digitala fokuset nu ökar ytterligare. Jag ska fortsätta att leda redaktionell utveckling i en ny projektledarroll på SVT Nyheter.

Stafettfrågan vill jag skicka vidare till Karin Schmidt, kanalchef för SVT:s interaktiva plattformar, där intressant utveckling pågår kring bland annat Play: "Hur ser du att SVT kan stärkas som en digital nyhetsleverantör ihop med ett starkt SVT Play och vilka framtida samarbeten ser du?"

Vi har visat publiken att vi vill vara med i snabbhetsgenren där utgångspunkten är realtid, inte vänta och vara en verifierande nyhetskälla.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

22 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör