20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åsa Edlund Jönsson
Nyhetskrönika
Åsa Edlund Jönsson, Sportchef

Publicerad 8 september 2016 06:30

Nu kan kampen börja!

Sent på onsdagskvällen invigdes Paralympics i Rio de Janeiro. 4 000 deltagare ska nu göra upp om medaljer i 22 olika idrotter.

SVT storsatsar och har tre team på plats i Rio - och sänder mer än 300 timmar.

Sportchef Åsa Edlund Jönsson berättar mera:

Nu börjar kampen om de ädlaste medaljerna.

Mellan den 7-18 september tävlar drygt 4 000 deltagare från 176 nationer i 22 olika idrotter i Paralympics. Och SVT sänder mer än någonsin från mästerskapet.

Paralympics är parasportens motsvarighet till de olympiska spelen och anordnas samma år och på samma plats som OS, följaktligen avgörs sommarspelen denna gång i Rio. Ordet Paralympics kommer från ordet parallell, där det grekiska förledet "para" betyder bredvid.

Tävling i bågskytte

Om de olympiska spelen i modern tid har Pierre de Coubertin att tacka för sin lansering 1896, så kan Paralympics tacka läkaren Ludwig Guttmann.

1948, parallellt med OS i London, höll Guttmann en tävling i bågskytte vid ett sjukhus norr om just London. 16 män och kvinnor, ryggmärgsskadade och rullstolsburna, deltog i tävlingen som i efterhand setts som startskottet för den paralympiska rörelsen.

1960 hölls de första Paralympiska sommarspelen i Rom. De första vinterspelen avgjordes i Sverige 1976, faktiskt i min gamla hemstad Örnsköldsvik.

Vinterspelen i Örnsköldsvik är den enda gång som Sverige stått värd för Paralympics och frågan är om det händer igen. Numera avgörs nämligen OS och Paralympics samma år och i samma stad, de städer som ansöker om att arrangera de olympiska spelen ansöker också om att arrangera de paralympiska spelen.

Nio personer i Rio

Sverige har en trupp på 58 personer somt tävlar i totalt 15 idrotter. SVT:s trupp på plats i Rio består av nio personer varav tre reportageteam.

Hemma i Stockholm finns ett stort produktionsgäng med sändningspersonal, kommentatorer, experter, reportrar och programledare som sköter livesändningarna, över 250 timmar.

Tv-utvecklingen från Paralympics har inte haft en lika offensiv kurva som tv-bevakningen av de olympiska spelen. Först 2004 blev det dagliga tv-sändningar under Paralympics.

Men för varje spel utökas antalet livesända timmar, vilket gör att vi på SVT också kan utöka vår bevakning.

Fotboll och rugby

I år livesänder vi bland annat från simning, friidrott, basket, volleyboll, tennis, bordtennis, fotboll och rugby.

Däremot finns det ingen liveproduktion på skytte, goalball, triathlon och kanot. Detta innebär att Helene Ripa, Jonas Jacobsson och några andra svenska idrottare kommer att bevakas med SVT:s egna team på plats i Rio.

Totalt sänder SVT över 300 timmar från Paralympics, varav 250 timmar alltså är livesänd sport.

SVT1 och SVT2 kommer att sända den bästa mixen från de tävlingar som tv-produceras mellan klockan 14:00 – 18:00 samt mellan klockan 22:45 – 03:00 (obs, cirkatider). Utöver detta sänder vi ytterligare tävlingar i sin helhet på svtsport.se länk till annan webbplatsoch SVT Play mellan klockan 14:00 – 03:00 varje dag mellan 8–17 september.

Magsin på kvällarna

Vi kommer dessutom att sända ett magasin varje kväll där vi sammanfattar det bästa och viktigaste som hänt. Programmet sänds klockan 18.00 i SVT2 alla dagar förutom söndagar då programmet startar klockan 19.00.

Yvette Hermundstad är programledare för magasinet och expert i studioprogrammet är Aron Andersson, fyrfaldig paralympier.

SVT Sport har gjort en omfattande reportagebevakning inför Rio 2016, ni hittar alla reportage på nedanstående länk. Jag lovar att ni vill se dem!

Låt spelen börja!

Reportage inför Paralympicslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör