15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Carina Bergfeldt
Sista ordet
Carina Bergfeldt, USA-korrespondent

Publicerad 2 september 2016 07:00

Utvandrad och avregistrerad

Brevet i handen är det allra första som har kommit till min nya adress.

När jag öppnar det ger det en märklig känsla.

Skatteverket meddelar att jag härmed är avregistrerad. Utvandrad.

I ett ögonblick sköljer ren sorg över mig.

Moder Svea, som jag haft sådan tilltro till. Som jag försvarar med näbbar och klor. Som jag skryter om ständigt. Nu är hon inte min längre. Jag är utvandrad. Avregistrerad. Jag tillhör någon annan nu.

Känslan förvånar mig.

Pass och visum

Jag lämnar mitt hemland frivilligt, jag emigrerar av den bästa av anledningar; ett jobb jag drömt om sedan dagen jag förstod att det fanns utrikeskorrar.

I mitt pass finns ett visum. I min plånbok finns kreditkort. I mitt handbagage ligger försäkringspapper om jag blir sjuk.

När jag packade gjorde jag det i lugn och ro. Jag behöver inte bekymra mig om jag har glömt något, det kan min kille ta med. Eller så köper jag nytt.

Kanske är det där skon klämmer, tänker jag.

Allt är så enkelt

Att allt är så enkelt, så självklart. Att världen är så öppen och så inbjudande, när jag vet att den egentligen är så stängd.

Det finns ingen skräck. Inga hot. Ingen rädsla.

Bilder flimrar förbi när jag försöker förstå min egen reaktion.

Jag tänker på sjuåriga Mardin som jag träffade i turkiska Gazientep. Som hade glömt sitt hopprep hemma i Aleppo. Och inte hade råd att köpa ett nytt.

På kvinnan jag inte vet namnet på, som jag drog upp i en räddningsbåt en kall novembernatt i Medelhavet. Det enda jag minns är hur stor hennes mage var. Gravid i åttonde månaden. Som inte hade någon läkare som fanns där.

Helt andra omständigheter

Jag tänker på åttaårige Ahmed som jag pratade med på den soptipp som var hans hem i Libanon. Hans blinda ögon var lika vita som världen runt dem var svart. Som inte fick hjälp.

Så många människor som varje dag får liknande papper som mig, men under helt andra omständigheter. Som har brutit upp allt som var tryggt för att tryggheten inte längre finns. Som liksom jag begett sig till en annan världsdel, men inte för att de vill utan för att de måste.

Som kommer utan allt det där som jag har.

Elva miljoner människor

Från Moder Svea till Lady Liberty, där elva miljoner människor inte har de papper jag har, och undrar om de kommer att kastas ut ur det här landet efter 8 november.

Och jag inser plötsligt varför jag är här. Varför jag är utvandrad, avregistrerad.

För att berätta om det.

Att allt är så enkelt, så självklart. Att världen är så öppen och så inbjudande, när jag vet att den egentligen är så stängd.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

60 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör