13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Eva Beckman
Nyhetskrönika
Eva Beckman, Programchef Kultur & Samhälle

Publicerad 19 augusti 2016 07:00

Hög tröskel om ingen visar vägen

Kultur är ett ord som väcker känslor. En del blir provocerade. Lätt för dig att säga som är en sån där kultursnobb.

Jag har svårt att tro att mina kollegor på Tv-sporten brukar kallas för sportsnobbar.

På den tiden jag jobbade som programledare blev jag ofta intervjuad. Först ett par inledande frågor och sen – alltid – frågan dom egentligen ville ställa. Tonfallet indignerat: Men vad är egentligen kultur? Är inte fotboll kultur? Är inte varmkorv kultur?

Fick kulturen gratis

Själv har jag fått kulturen gratis, trots att jag växte upp i en mycket liten by i Norrland. Min pappa var författare. Två morgontidningar. Klassisk musik. Fler böcker än man kunde läsa.

Jag behövde bara följa med hem till mina klasskompisar för att förstå att det inte var det normala. Hemma hos bondbarnen låg Året Runt i trivsamma travar. Sven Ingvars. Svensktoppen. Porslinsdjur i bokhyllan. Här fanns ingen förälder som drog med sina barn på teater eller missionerade om läsandets glädje.

Jag fattade tidigt att det var en lång och krokig väg för mina klasskamrater om de på egen hand skulle erövra allt det där som var så självklart hemma hos mig.

De nyanlända

När jag tänker efter fanns där också andra som hade en ännu längre väg. De nyanlända från Latinamerika och Jugoslavien, som kämpade för att lära sig svenska på den lilla folkhögskolan i byn.

De hade aldrig ens hört talas om vare sig Selma Lagerlöf eller Ingmar Bergman.

Jag tror att den här uppväxten har präglat mig som kulturjournalist. Det är lätt att glömma bort hur hög tröskeln till kulturen kan vara om ingen i ens uppväxt har visat vägen.

Alla sorters program

Det är därför det är så viktigt att SVT har kulturprogram av alla sorter. Både program för dem som redan är passionerat kulturintresserade och för dem som har allt kvar att upptäcka.

Bor man i en liten by som min egen, långt från teatrar och operahus, ska man kunna lita på att SVT visar det allra bästa som kulturen har att erbjuda.

Och vi ska ge publiken de nycklar de behöver för att på egen hand leta sig vidare.

Kvitto på att vi lyckats

Folkbildning är ett gammalt ord som det dammar om, men jag älskar själva idén. Det kniviga är bara att förstå hur man gör bildande TV på nya och moderna sätt.

Det händer ganska ofta att tittare hör av sig och ger oss ett kvitto på att vi lyckats. När någon berättar att de sett sitt livs första operaföreställning i Kulturstudion och blivit berörd.

När Babels Jessika Gedin får kärleksbrev för att hon gör litteraturen begriplig och spännande. Eller när någon tackar för att dokumentärerna i K Special öppnat en helt ny värld.

Då tror jag att kultur-Tv har gjort lite grann för att göra det där ordet mindre laddat.

 

Eva Beckman är ny krönikör i Vipåtv och kommer regelbundet att skriva krönikor om kultur.

Eva Beckman är programchef för Kultur & Samhälle, men har under året även varit tf ATV-chef i Stockholm, och kommer 1/9 - 31/12-16 gå in i en roll som tf Beställare för Kultur & Evenemang.

Jag tror att den här uppväxten har präglat mig som kulturjournalist. Det är lätt att glömma bort hur hög tröskeln till kulturen kan vara om ingen i ens uppväxt har visat vägen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

22 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör