11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anne Lagercrantz
Ledarkrönikan
Anne Lagercrantz, Divisionschef Nyheter/Sport

Publicerad 16 augusti 2016 16:00

Närheten till publiken vässar journalistiken

SVT:s alla korrespondenter och utrikesmedarbetare är samlade i Stockholm den här veckan. Det känns högtidligt och exklusivt att möta dem.

De tar hem världen till oss, och gör den mer begriplig.  Förra året rapporterade vi från fler än 80 länder.

Veckan innehåller diskussioner om säkerhet, sociala medier, relationen till hemmaredaktionerna och kanske framför allt – om prioriteringar. Ofta känns det som att tiden aldrig räcker.

Vi vill åka till ännu fler länder, rapportera om ännu fler ämnen och på flera plattformar, oftare fördjupa och oftare återvända.

Vi vill genast vara på plats efter stora nyhetshändelser.

Stor förflyttning

Här har riksredaktionen under ledning av Ulf Johansson gjort en betydande förflyttning. Vi sänder idag snabbare, oftare och med högre kvalité.

Sommarens bevakning av kuppförsöket i Turkiet, explosionerna i Thailand och attackerna i Frankrike är exempel på utrikesredaktionens stora och viktiga bidrag till den förflyttningen.

Men det räcker förstås inte med snabbhet. Vi ska också skildra det som ännu inte hänt, det som jäser under ytan. En del av journalistiken handlar om att göra publiken förberedd och mindre överraskad.

Vi ska spåra trender, skiftningar i opinionen, sådant som inte exploderat, men riskerar att göra det.

Det globala och lokala

När jag träffade utrikesgruppen idag lyfte jag fram ett område jag brinner för: att koppla ihop det globala och det lokala. Det lokala och globala påverkar och griper in i varandra.

Här har public service en unik möjlighet och ett stort ansvar.

Sedan förra året finns vi på 33 orter i Sverige, och vi har möjlighet att koppla ihop det nära med det fjärran.

Ett av många exempel är när nya utrikesmagasinet ”Friktion” beskriver hur den ökade spänningen mellan turkar och kurder sprider sig till Sverige och Södertälje.

Relationen till publiken

Ett annat arbete gruppen, under utrikeschefen Ingrid Thörnqvist arbetar särskilt med, är relationen till publiken. Närheten till publiken vässar journalistiken.

Vi får tips, beröm, information och kritik. Vi lär oss och får feedback – som när vi förde samman korrespondenter, tittare och läsare i Almedalen, eller när publiken online kunde ställa frågor live till vår nya USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Tiotusentals följer våra utsändas vardag via facebookgruppen ”SVT Korrespondenterna”.

Här har vi kunnat hänga med Claes JB Löfgren och Marco Nilsons resa med husbil i USA, Johan Ripås jakt på promenadvänliga skor i Afrika, eller fotograf Salim Alsabbaghs berörande berättelse om sitt resande och Mellanöstern.

Konstruktiva nyheter

Så kallade konstruktiva nyheter är ytterligare något redaktionen arbetar med.

Konstruktiva nyheter innebär att inte bara visa upp världens mörka sidor utan också skildra det som blivit bättre – trender och fenomen som pekar i en ljus och mer hoppfull riktning.

Det handlar förstås inte om att välja bort det otäcka, oroande eller katastrofala. Vi ska aldrig skönmåla. Världen är full av elände, och ibland tvingas vi använda all vår sändningstid åt katastrofer och missförhållanden.

Men vi får inte av slentrian välja bort positiva rörelser och goda exempel. Då tecknar vi inte en sann eller fullödig bild av världen.

Världen är inte bara mörk. Vi skildrar också det som blivit bättre, som den ekonomiska tillväxten i Nigeria, hur terrorism motarbetas och bekämpas, och hur traumatiserade veteraner i Ukraina får hjälp.

Intensiv höst

Nu väntar en intensiv höst, med valet i USA, det förfärande kriget i Syrien, följderna av Brexit och utvecklingen i Turkiet.

Vi ska fortsätta att göra världen mer begriplig.

SVT-korrarna samlas i Stockholmöppnas i nytt fönster

SVT-bloggenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ett område som jag brinner för är att koppla ihop det globala och det lokala. Det lokala och globala påverkar och griper in i varandra.

Här har public service en unik möjlighet och ett stort ansvar

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

24 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör