15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Helena Olsson
Ledarkrönikan
Helena Olsson, Programbeställare

Publicerad 9 juni 2016 15:55 - Uppdaterad 10 juni 2016 13:10

Nonsens att SVT går politiska ärenden

”Vad håller SVT på med?” har ett antal debattörer frågat sig kring två omdiskuterade filmer den senaste tiden. Det ena fallet gäller filmen ”Ukraina – revolutionens mörka sida” som vi sänt, och det andra gäller ”Watching the moon at night” som vi inte sänt.

Svaret på frågan om vad vi sysslar med lyder: redaktörskap.

Det är helt i sin ordning att våra publiceringsbeslut ibland väcker kritik, något annat vore konstigt. En stor medieaktör som SVT lever ständigt med en strid ström påståenden om att vi är antisemitiska, islamofobiska, rysskritiska eller Putinvänliga.

Vi är ena dagen en del av ett politiskt korrekt etablissemang som medvetet förtiger ”sanningar”, nästa dag banar vi väg för antidemokratiska eller främlingsfientliga krafter. 

I båda de aktuella fallen har SVT kritiserats för att gå politiska ärenden och detta är nonsens.

150 dokumentärfilmer

SVT:s dokumentärredaktion sänder cirka 150 egenproducerade, samproducerade och inköpta filmer varje år. Det är ett stort utbud, men bara en mycket liten del av alla filmer vi väljer att inte sända.

Dokumentärredaktionen under Ingemar Perssons ledning besitter en säker publicistisk kompass som år efter år ger oss ett rikt dokumentärutbud av hög kvalitet och en mångfacetterad bild av världen.

Kvalitetskriterier

Ett antal projektledare med blytung dokumentärerfarenhet och säker blick väljer filmer utifrån högt ställda kvalitetskriterier och med hänsyn till den karaktär filmen ska ha för att passa in under till exempel titlarna Dox eller Dokument Utifrån.

Att en film kan uppfattas som kontroversiell hindrar oss inte om den uppfyller andra krav, vi har i dessa fall möjlighet att balansera bilden på andra sätt om det behövs. 

Motiverat vår hållning

Vi har i olika sammanhang sakligt motiverat vår hållning i båda de aktuella fallen. Men när kritiken antar konspirationsteoretiska nivåer vet vi att sakliga argument inte biter.

Vi är dock trygga med att vi har ett varierat och av publiken högt värderat dokumentärutbud i världsklass.

Nyckeln till det är ett professionellt redaktörskap.

Vi är ena dagen en del av ett politiskt korrekt etablissemang som medvetet förtiger ”sanningar”, nästa dag banar vi väg för antidemokratiska eller främlingsfientliga krafter. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör