21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Albert Svanberg
Nyhetskrönika
Albert Svanberg, Chef SVT Progametik

Publicerad 29 april 2016 07:00

Programetik tar nya steg i vår

Det här kommer handla om en premiär, om paketering och om vasaloppsveckan – allt inom ramen för SVT Programetiks nya steg den här våren.

Jag börjar med premiären, nämligen Programetiks nya ortspaket. Den 9-10 maj är det dags, i Malmö, och jag ser mycket fram emot detta. Tre olika behov. Tre olika pass. Etik i koncentrat.

Kartläggning av behov

När jag började som chef på Programetik i höstas gjorde jag en kartläggning för att få en samlad bild av företagets behov och önskemål kopplade till programetiks roll och arbete.

Två saker som kom fram, från olika avdelningar och olika delar av landet, var dels en önskan om mer närvaro av Programetik på orter utanför Stockholm, dels en önskan om ännu fler skräddarsydda utbildningar kring ett specifikt område eller program.

Ortspaketen med etikakuten är svaret på detta.

Seminarier på Friiberghs

Vi på Programetik håller löpande utbildningar och seminarier för avdelningar och projekt inom alla delar av SVT.

Programetiks ”Masterclass” på det här området är seminariet på Friiberghs. Det sker två gånger per år, två dagar per tillfälle, och betraktades redan på 80-talet som en klassisk institution (om någon vet när premiären skedde får ni gärna höra av er!).

Förutom Friiberghs sker en lång rad utbildningar och 2015 kunde vi summera 883 deltagare, inklusive ett antal produktionsbolag, på alla dessa olika utbildningar och seminarier.

Skapa fler utbildningspaket

Med detta i ryggen började vi på avdelningen skissa på fler återkommande paket, utöver Friiberghs. Vi vill helt enkelt skapa fler utbildningspaket som är relevanta, återkommande och välkända – precis som Friiberghs. Ett sådant steg är ortspaketen.

Vi börjar alltså i Malmö 9-10 maj.

  • Pass 1 – f.m dag 1 - är en programetisk grundkurs – för alla som kan/vill/bör, oavsett roll.
  • Pass 2 - e.m dag 1 - är fördjupning, två parallella seminarier anpassade efter ortens profil och behov. Det kan vara fokus på saklighet, opartiskhet och respekt för privatlivet på det ena och otillbörligt gynnande, sociala medier och medarbetarpolicy på det andra för att ta två exempel. Eller det kan vara fördelat mellan genrer. Detta är inte helt spikat ännu.
  • Pass 3 – f.m dag 2 – kallar vi etikakuten. Här kan programprojekt eller individer komma förbi för fördjupad rådgivning eller resonerande kring ett specifikt dilemma eller program.

Malmö och Umeå först ut

Malmö blir alltså först ut och dit åker Anna Stål Isaksson och Frans Andersson från oss.

Till Umeå åker vi 23 maj och då är det Teresa Moderatho och Yvonne Åstrand som är på plats. Själv är jag med på båda orterna. Till hösten är planen att köra samma paket i Stockholm och Göteborg.

Om Friiberghs i alla år varit, och är, Programetiks Vasalopp – uppskattat, hög status, tidigt fulltecknat, klassiskt och välkänt - så är förhoppningen att nu utveckla fler etikpaket. Tänk ortspaketen som Programetiks vasaloppsvecka.

Öppet Spår, Tjejvasan och Stafettvasan. Grundkurs, Fördjupning och Etikakut.

Väl mött!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör