11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Daniel Ekelöf
Nyhetskrönika
Daniel Ekelöf, CTO SVTi/ATV

Publicerad 15 april 2016 06:50

Internet glömmer inte

Du genererar data hela tiden, genom Facebook uppdateringar, mail, surfa på webbsidor eller genom att bara gå omkring med din smartphone på fickan, där hålls det koll på din position genom olika bakgrundsuppdateringar.

Om du dessutom använder en hälsoapp för att hålla koll på ditt kaloriintag, fysiska eller psykiska hälsa så vet din smartphone mer om dig själv än du gör.

Telekomoperatörerna har alltid haft mycket data men inte riktigt kunnat eller velat processa den till annat än nätutbyggnad och hålla koll på om det är problem med en tjänst. Vilket innebar att man kunde man gömma sig bland den oändliga mängd data som produceras, det fanns helt enkelt inte verktyg att processa allt.

Lite som att gömma sig i en folksamling eller demonstrationståg. Om man inte sticker ut är det rätt säkert.

Allt kan spåras

Där någonstans skapades myten om det anonyma internet. Idag är väldigt lite av det vi gör på internet anonymt, allt kan spåras för den som har rätt verktyg.

Idag finns företag som Google, Facebook och Apple som både har viljan och kunskapen att processa oändliga mängder data.

De lägger all sin kraft på att bli bättre på detta och lansera nya tjänster som gör att de kan samla ännu mer data, speciellt Google men även Facebook och Apple.

Stater och militära intressen

Dessutom kan stater och militära intressen som har tillgång till all information från dessa företag kombinera data från alla källorna och skapa än mer precis analysförmåga.

Nyligen har vi haft en het debatt då Apple vägrade hacka en iPhone åt FBI med hänvisning att om man bryter säkerhetsskyddet en gång kommer det att bli ett standard beteende.

Men det är ju inget nytt tänker du? Nej men två saker har hänt de senaste månaderna som gör detta än mer intressant och kanske lite läskigt.

Artificiell intelligens

Det första är att AI (artificiell intelligens) börjar på riktigt bli en verklighet och inte bara science fiction.

En dator utvecklad av Google DeepMind, AlphaGo, slog en mästare i brädspelet Go. Det är så mycket svårare för en dator att slå en människa i Go än i schack att det tagit teknologin nästan 20 år att komma så långt.

Det krävdes en ny nivå av maskinlärande som kallas deep learning ,en slags neurala nätverk som kan hantera stora mängder ostrukturerad data.

Kvantdatorer

Det andra genombrottet är kvantdatorer, länge har kvantdatorer varit ITs version av kall fusion, fantastiskt kraftfullt i teorin men inte fysiskt genomförbart i praktiken.

Även här är Google inblandade. Google och NASA har arbetat tillsammans med D-Wave och de verkar ha tagit fram en första kvantdator som är upp till 100 miljoner gånger snabbare än dagens datorkretsar.

Varför är det viktigt? Därför att det kommer att skapa mer kraftfulla datorer än vi någonsin haft eller ens kunnat drömma om, och dessa datorer kommer ha mjukvara som kan processa ännu mer data på kortare tid och dessutom lära.

Vilket gör att de komplexa körningar som idag görs för att sammanställa data kommer gå oändligt mycket snabbare.

Andra krav på kryptering

Dessutom kommer det ställa helt andra krav på kryptering eftersom dagens krypteringsalgoritmer kommer kunna brytas otroligt mycket snabbare och enklare. Lite som när man knäckte tyskarnas Enigma genom att gå från penna och papper till den första datamaskinen.

Så först genereras oändliga mängder data av oss alla och mycket snart kommer väldigt många att ha möjligheten att processa den datan för att kunna ta reda på allt om dig.

Personliga delningar minskar

Det kan vara att folk börjar förstå detta eftersom personliga delningar (originalinnehåll) nu börjar minska kraftigt på Facebook.

Vilket i sin tur bland annat leder till att Facebook intensifierat sitt arbete med att få publicister att publicera ”original” innehåll direkt på plattformen. För att på så sätt behålla sin position i ditt dagliga liv.

Varje Facebook-post är en tatuering, du kommer alltid att ha den kvar. Internet glömmer inte.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

24 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör