20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lena Glaser
Ledarkrönikan
Lena Glaser, Programdirektör

Publicerad 15 mars 2016 07:35 - Uppdaterad 17 mars 2016 21:45

Spännande framtid med virtual reality

Ja så var det slut för den här gången. Melodifestivalen. Programmet som är större än ett TV-program. Festen som på riktigt Alla i Sverige är bjudna till.

Och vilken fest det har varit!

Fantastiska fem veckor med både skämt och allvar - underhållning när det är som bäst helt enkelt. För att inte tala om engagemanget hemma i TV-sofforna.

Och finalen sänd i VR (virtual reality). Tredje programmet ut från SVT som provar att ge en 360-gradig närvaro för publiken.

Stress i tv-sofforna

Men Melodifestivalen är långt ifrån det enda som händer just nu. Det är risk att vi skapar stress hemma i TV-sofforna, så mycket bra som det finns att titta på från SVT.

Allt ifrån Lars Lerin och Liv och Horace till Kulturstudion, Gympaläraren med Kalle Zackari, Gifta vid första ögonkastet som nu sänt sitt sista avsnitt i SVT Play, Antikrundan, 30 grader och Springfloden, O. J. Simpson, Gokväll och Sverige som rullar på, Mästarnas Mästare. Bara för att nämna några exempel.

Kan det bli tydligare varför SVT ska ha program i alla genrer? Program som attraherar stor publik lika väl som mer nischade titlar. Någonting för alla i Sverige. 

Skildra alla verkligheter

SVT ska fortsätta göra ett utbud som handlar om alla, för alla. Skildra alla verkligheter och alla typer av människor som finns i den.

Vi ska hjälpa till med vardagsfrågor, väcka känslor, vara där publiken är.

Men visst är det där sista en utmaning: att vara relevanta för alla. Inte med alla program hela tiden, men med någonting för alla ibland.

Det där kan vi alltid göra ännu mer och ännu bättre. 

Bevara och förnya

Nu går vi i programledningen in i prioriteringsprocessen inför 2017 kallad Centrifugen och av det vi sett i listorna har vi som alltid ett angenämt svårt jobb framför oss att prioritera mellan gamla och nya program och programidéer.

Ett utmärkt sätt för oss att tvingas balansera mellan att bevara och förnya och mellan det breda och det smala. Själva kärnan i vårt uppdrag: tradition och förnyelse, bredd och djup. 

VR i framtiden?

En annan sak jag ser fram emot är den fortsatta diskussionen om och utforskandet kring vad vi kan åstadkomma i framtiden med hjälp av VR?

Vilka berättelser vill vi berätta? Vilka mervärden skapar vi genom att bjuda in publiken att se ”runt axeln” och utforska alla delar av den plats vi befinner oss på? 

Tål att tänkas på. Det här är bara början…

Nu går vi i programledningen in i prioriteringsprocessen inför 2017 kallad Centrifugen och av det vi sett i listorna har vi som alltid ett angenämt svårt jobb framför oss att prioritera mellan gamla och nya program och programidéer.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

28 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör