5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Max Bursell
Stafetten
Max Bursell, Planeringschef SVT Sport

Publicerad 9 mars 2016 07:00 - Uppdaterad 9 mars 2016 17:42

Det handlar om kärlek och flexibilitet

Gisela Soprani lämnade över Stafetten till Max Bursell, planeringschef på Sporten med frågan: "Hur hanterar ni att det ständigt är så snabba puckar och kort framförhållning inom er verksamhet?"

Max svarar:

Framför allt tror jag det handlar om medarbetarnas kärlek till det vi håller på med.

Häromveckan till exempel, när vi lite spontant bestämde att vi skulle sända Jan-Ove Waldners sista match, var det inte direkt svårt att få redaktionen att gå igång.

Hanif Hosseini behövde ungefär 0,2 sekunders betänketid innan han åtog sig projektledarrollen (det slutade för övrigt med att han dessutom raggade gäster på plats och klev in som kommentator när ordinarie kommentatorn Staffan Lindeborg utmanade J-O på en sista match), redaktör Bobby Baksi gick igång på alla cylindrar och det kändes som att hela redaktionen bollade in idéer på gamla sköna arkivbilder.

Bättre rustade nu

Sedan vår omorganisation i höstas är vi också bättre rustade för att kunna hantera oplanerade sändningar.

Vi har projektledare med ansvarsområden utifrån olika sporter, som snabbt kan samla de medarbetare som behövs och planera resurserna. Vi har publiceringsledare som ansvarar för hela vårt utbud för dagen som kan styra resurser dit de behövs bäst.

Vi har videoredaktörer som på kort varsel kan gå in och ta ansvar för innehållet i en sändning.

Störste experten på förändringar

SVT Sports kanske störste expert på snabba omkastningar och förändringar är Anders Blomberg, mångårig redaktör för Vinterstudion - möjligen det program som kräver mest flexibilitet i svensk TV över huvud taget.

Det snöar för mycket, det snöar för lite. Det blåser för mycket. Det är dimma och för dålig sikt. Det är för kallt, det är för varmt. Och så vidare. Ett störtlopp ställs in, plötsligt är det ett hål i körschemat på en dryg timme.

Jag frågar ”Blomman” vad som är viktigast när det kör ihop sig.

"Tittarna har förståelse"

”Lugn. Rutin. Man måste helt enkelt vara med om det ett par gånger. Inte ta det för allvarligt, tittarna har förståelse för situationen. Kommunikationen mellan redaktör och programledare är väldigt viktig. Men alla i kontrollrummet bidrar, det är ett teamwork. Var påhittig, ha en plan för att reprisera något vi har sänt tidigare och bygg kring det” säger han.

Så för att summera. Det handlar om kärleken till det vi håller på med, flexibilitet och vilja att hugga i där det behövs.

Om att vara organiserad på ett sätt som gör oss redo att hantera snabba beslut. Och om att samla på sig rutin och att förstå att jorden inte går under för att en tv-sändning blir lite stökig.

Skickar vidare

Dags att skicka stafettpinnen vidare.

Klas Östergrens ”Gentlemen och Gangsters” visades ju under julhelgen. Till min förvåning och glädje upptäckte jag att samtliga avsnitt av serien fanns tillgängliga i Play när premiäravsnittet hade visats.

Min fråga är: hur ser analysen ut av det testet och hur ser strategin ut i framtiden? Ska Play-publiceringarna följa TV-tablån eller ska vi släppa alla avsnitt på en gång?

Jag skickar stafettpinnen till Karin Schmidt, Kanalchef interaktivt utbud.

Sedan vår omorganisation i höstas är vi också bättre rustade för att kunna hantera oplanerade sändningar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

16 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör