20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Erika Bjerström
Nyhetskrönika
Erika Bjerström, USA-korrespondent

Publicerad 26 februari 2016 07:00 - Uppdaterad 26 februari 2016 07:15

Amerikanska valet - en lektion i demokrati

Nu kommer redan kritiken om att vi överbevakar amerikanska valet. Det gör den alltid. 

Ironiska frågor kommer - har Sverige gått och blivit USA:s 51:a delstat? 

Stämmer kritiken?

Årets valrörelse är ovanlig. Dramatisk. Den engagerar tittarna hemma.

USA har närmat sig Europa. Missnöjda väljare dras längst ut till höger och vänster. En ytterlighetspolitiker som vill förbjuda muslimer inresa och återinföra skendränkning som tortyrmetod kan bli USA:s nästa president. Det kommer att påverka hela världen.

Men vägen dit är faktiskt en vacker lektion i demokrati.

Erika Bjerström på kampanjmöte.

Erika Bjerström på kampanjmöte. (foto: SVT)

Politisk energi

Jag beundrar den politiska energin, den dynamiska debatten som pågår bortom de välregisserade kampanjmötena. Jag beundrar hur slitna jordbrukare i Iowa kör flera mil i regnet för att delta i nomineringsval. Hur frivilliga knackar dörr.

Beundrar de initierade gjuteriarbetarna vi möter i fabriken Graphicast i ett snöigt New Hampshire.

”Tänk att svensk TV vill filma hos oss” säger Graphicasts VD Val Zanchuck stolt och häpet. Han har georgiska rötter och är oerhört vänlig och lågmäld.

På skrivbordet i hans fönsterlösa lilla kontor står två tårtor. Han förklarar lite förläget att han och hans hustru börjat på en konditorkurs och han bakat tårtorna till sina anställda.

Tas emot med öppenhet 

Jag tänker ofta att det vore roligt att visa i TV med vilken öppenhet vi som SVT-team tas emot när vi dyker in hos människor och börjar ställa de mest närgångna frågor, som nu när vi frågar vilka politiker de vill stödja.

Men först är det alltid lite trevande. Vi börjar ju omedelbart och diskret spana var som är mest bildmässigt att sätta upp kameran, men småpratar om väder och vind. Jag försöker alltid vara avväpnande, säga något berömmande.

Ibland är det svårt. I det bullriga gjuteriet sa jag att den nya robotmaskinen minsann ser ny och fin ut - det visar sig vara en fullträff! Det är Vals stolthet.

Vill bilda sig egen uppfattning

Val berättade att han besökt fyra kampanjmöten och lyssnat på Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio och John Kasich. Han ville bilda sig en egen uppfattning, bortom CNN:s hårdklippta citat.

- Jag har funderat och Ohioguvernören John Kasich är min kandidat. Han förstår globaliseringens möjligheter, han förstår att vi måste satsa på att utbilda arbetskraft till tillverkningsindustrin.

Tänk att denna småföretagare tar sig tid att bila kors och tvärs genom delstaten, köa i timmar för att komma in och sedan lyssna av timslånga kampanjmöten.

En Vietnamveteran jag möter på Hillary Clintons kampanjmöte i Iowa gör likaledes. Han berättar hur han egentligen bestämt sig för Bernie Sanders men vill ge Clinton en chans. Vill höra henne förklara sin utrikespolitik.

På hela mötet nämner hon inte ett ord om utrikespolitik. Där förlorade hon en röst.   

Lyfta frågor av principiell karakfär

Bara för att jag är USA-korrespondent tycker jag inte att USA är världens viktigaste land. Dess geopolitiska betydelse har krympt. Övermättnaden tror jag hotar om vi överbevakar det politiska spelet.

Men vi måste fortsätta lyfta frågor av principiell karaktär, ge gestalt åt vilka politiska vägskäl väljarna står inför.

Det är lite av ett ödesdrama. Om Donald Trump visar sig bli republikanernas kandidat måste vi hårdhänt granska vem han egentligen är. En "rasistisk, sexistisk zenofob” som Huffington Post skrev? Eller en ganska liberal kasinomiljardär som kommer skicka fram USA:s främsta affärsmän istället för diplomater att förhandla med andra stormakter?

Det exceptionella läget har lett till att i de första primärvalen har fler unga väljare röstat än på årtionden.

Svensk valrörelse är inte i närheten av de passionerade politiska folkrörelser som nu sveper fram över USA. 

Men vi måste fortsätta lyfta frågor av principiell karaktär, ge gestalt åt vilka politiska vägskäl väljarna står inför.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör