15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Karin Forsell
Sista ordet
Karin Forsell, Arbetsledare Tittarservice

Publicerad 17 februari 2016 07:00 - Uppdaterad 18 februari 2016 18:44

Lycka är att vara guide på SVT

Fniss, småprat, skrik och stim. Entrén till TV-huset är fylld av spänning och förväntan, varje gång jag möter upp en grupp för att guida.

TV-huset i Stockholm är ju inte precis Universal Studios kan man tycka. Men det märks inte på besökarna.

- Min högsta önskan är uppfylld - jag har sett Bolibompastudion, hojtar en 16-årig kille, nästan rusigt, efter att vi i ett par minuter fått titta in i studio 3. Och jag vet faktiskt inte hur många gånger jag har hört just den kommentaren av uppspelta tonåringar. Eller möjligen ”Nu är mitt liv fulländat, nu kan jag dö, jag har sett Bolibompadraken.” All prestige, alla försök att vara cool är som bortblåsta. Det är ärligt, mänskligt - och ren och sann glädje.

Att möta publiken på riktigt

Att jobba som guide på SVT är också att få sin önskan uppfylld. Att på riktigt möta publiken, skaka hand, småprata, skratta tillsammans, svara på frågor och lära känna dem som tittar på våra program. Och om än jag har guidat i några år fylls även jag med spänning och förväntan av att få komma in ”bakom kulisserna”.

Min tidigare chef sa att hon kunde se på mig när jag precis hade guidat. En lycko- och stolthetsgloria skimrade runt mig när jag med lätta steg kom tillbaka upp till avdelningen.

Tio tusen besökare varje år

SVT bjuder in tittare på besök till TV-huset i Stockholm måndag till torsdag, nästan året om. Cirka tio tusen besökare brukar det bli varje år. Och Peter Larsson, ansvarig för besöken i Stockholm, har fullt sjå att kunna erbjuda besökarna plats. Många får vänta länge på att få komma hit. Ändå turas vi 15 guider om att ta emot cirka 50 personer om dagen, i mindre grupper.

Tio tusen besökare är inte så många i jämförelse med följare på exempelvis Facebook. Men efter en guidning kan man riktigt se framför sig när besökarna kommer hem och berättar för nära och kära om sina upplevelser hos oss på SVT, när de lägger ut bilder av sig själva kramandes Bolibompadraken på Instagram, Facebook, Snapchatt eller gör reportage i skol- och föreningstidningar. SVT bygger räckvidd på många sätt.

Besöksverksamheten startade faktiskt redan 1960. Och det var ingen mindre än Anders Gernandt som var ansvarig för besöken då.

Och att han och många andra tv-profiler lever vidare hos tv-publiken är något jag lärt mig genom åren. Pensionärsgrupper frågar gärna om de äldre personligheterna. Ofta nämns Lennart Hyland och Hylands hörna, och allra helst programmet med Per Oscarsson.

Oförglömligt möte med Uma Thurman

Den allra vanligaste frågan från våra besökare är dock ”Får vi träffa några kändisar?”. Och ja, det får man faktiskt ofta. För många är lyckan gjord när vi kommer upp till nyhetshavet och kan spana in Katarina Sandström som förbereder sig för sändning, men ändå tar sig tid att vinka glatt till gruppen.

Annars är mitt roligaste guideminne när en grupp gymnasietjejer var på besök samma torsdag som Uma Thurman gästade Skavlan. Först var de alldeles stissiga bara av att veta att Hon befann sig i samma byggnad. Sedan nådde glädjen inga gränser när vi råkade gå förbi en korridor där skådespelerskan fotograferades, och hon leende vände sig till klassen och sa: ”Hello girls”. Jag är djupt imponerad av med vilken hastighet de fick upp sina mobiltelefoner och började fotografera…

Berättar om sina jobb

Stor glädje är det också varje gång vi under en guidning träffar kollegor som stannar upp och berättar lite om sina jobb. När vi får höra om teknik, ljussättning, dekor, smink, väder eller vad det än kan vara. Varmt tack till alla som tar sig den tiden, och bidrar till besöksupplevelsen!

En del av magin med jobbet är att man inte i förväg vet hur en guidning ska bli. Vilka studios är öppna, vad får vi se? Vilka människor stöter vi på? Vilken typ av grupp är det? Ofta blir det något annat än det man tänkt sig.

Häromveckan mötte jag upp en ganska tyst gymnasieklass. Spänd och förväntansfull, men tyst. Inga frågor, ingen relation till SVT. Trodde jag. För plötsligt kommer vi till studio 2, varpå en kille utbrister:

- Coolaste grejen ever - att få gå in i Veckans brott-studion.

SVT bjuder in tittare på besök måndag till torsdag, nästan året om. Cirka tiotusen tittare brukar det bli varje år.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

39 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör