21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hvidfeldt
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 22 januari 2016 07:00 - Uppdaterad 22 januari 2016 12:00

Hur ser 14-åringens topplista ut?

Har under några veckor förmånen att få umgås med Oscar, 14, när han är prao på SVT Kommunikation. Lär mig samtidigt en massa om vad som snurrar runt i huvudet på en ung mediekonsument.

Mina fyra egna barn är numera stora med helt andra medievanor än när de var barn och i tonåren. En snabb gallup visar att de ogärna missar På spåret, Bron, Homeland och direksänd sport. Ganska så vuxet och ”moget” tv-tittande med andra ord.

Och när två av mina barnbarn, Nina och Nico (3,5 respektive snart två år) inte dvd-kollar på Bamse, Spöket Laban, Emil i Lönneberga eller, såklart, Frost, slukar de med förtjusning Partytältet, Min bror kollokungen, Bolibompa och annat godis i Barnkanalen. Inte heller direkt oväntade val.

Hur tittar en 14-åring?

Men en kille som Oscar, mitt i tonåren...hittar han något på SVT? Kan bara inte låta bli att höra mig för om hur han konsumerar rörlig bild, vare det sig sker i tv, dator, mobil eller padda. Vilka tv-program (om ens några...) ser Oscar?

Är han aktiv i sociala medier? Väljer han bort tv till förmån för online-spel?

Sagt och gjort: en gråmulen förmiddag får Oscar låna min Mac, med uppdraget att ägna en stund åt att lista sina medievanor.

Jag är mycket noga med att påpeka att han inte ska känna någon som helst press att nämna SVT-titlar för att vara ”snäll” mot mig, och får ett menande flin till svar. ”Du kan vara lugn. Det händer ibland att jag kollar på Rapport, tvingad av mamma och pappa. Men det är väl typ allt”.

Sprickfärdig av nyfikenhet

En timme senare signalerar Oscar att han är färdig. Jag är då sprickfärdig av nyfikenhet, springer ut i köket och hämtar en mugg kaffe i väntan på att Word-dokumentet ska skrivas ut.

Så äntligen får jag se Oscars topplista. Här är hans topp fem-medier:

  • 1. Youtube (varje dag)
  • 2. 9gag (varje dag, i mobilen)
  • 3. Discovery (tv)
  • 4. Creepypasta (dator)
  • 5. Aftonbladet (varje dag, i dator)

- På tv:n kollar jag mest på Discovery. De har fartfyllda, spännande program som innehåller sånt som jag tycker om; fakta, bilar och lite mer fakta, förklarar Oscar och fortsätter:

- När jag surfar på nätet besöker jag mest Youtube. De har verkligen allt. Vill du se en video med en katt som surfar? Då finns det på Youtube. 9gag är en plats på nätet där man kan dela memes, roliga bilder och andra saker som innehåller humor, även lite mörk humor. Creepypasta är en annan sida jag besöker, den innehåller ofta korta historier om sånt man är rädd för.

Sociala medier då?

Facebook och andra sociala medier då, försöker jag.

- Njaee. Bortsett från 9gag använder jag inte sociala medier så mycket längre. När jag var 10-11 år var jag på Facebook varje dag. Nu är jag där väldigt lite. Instagram använder jag ibland, följer en del kompisar och även kändisar.

Onlinespel då?

Jo visst spelar Oscar mycket. Oftast på sitt Playstation. Både med sina kompisar och andra han inte känner. ”Jag spelar för att träffa andra på nätet och för att känna glädjen när jag spöar allt och alla”.Favoriterna: fotbollsspelet Fifa och krigsspelet Call of duty.

Bortsett från det sporadiska Rapport-tittandet är aftonbladet.se Oscars främsta källa när det gäller nyheter (”de har både inrikes- och utrikesnyheter, vilket är bra”). Expressen är den enda tidning han ibland läser på papper. Dagens Nyheter tittar Oscar aldrig i och Metro beskriver han som ”tråkig”.

Får till slut en SVT-lista

Men, försöker jag till sist (…så lätt ska inte Oscar komma undan): ”finns det verkligen inget på SVT som intresserar dig? Du måste väl ändå se något på SVT Play?”. Och då, efter lätt påtryckning, får jag ännu en topplista. Hoppet är inte helt ute. Här är Oscars SVT Play topp tre.

  • 1. Hoppas farfar dör
  • 2. Skavlan (”beroende på gäster”)
  • 3. Vem vet mest junior (”mest för att se hur dumma alla är”)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

20 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör