15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ledarkrönikan
Helène Sahlin, HR-direktör

Publicerad 15 januari 2016 07:00

Vilka normer och sanningar gäller idag?

HR-direktör Helène Sahlin skriver i sin krönika om normer - och vilka sanningar de kan skapa i olika tider. Fröken Friman kämpade mot den tidens uppfattningar om vad som var rätt.

Hur ser det ut idag? I Sverige? På SVT? Vilka normer gäller i vårt samhälle?

Årets första hela arbetsvecka är till ända. Det känns trots allt bra att komma in i rutinerna igen, efter jul- och nyårshelgerna.

Varje år så här dags tänker jag att jag måste bli bättre på att avsätta tid till att bara vara. Så härligt det är med långa morgnar med morgontidning och morgon-TV, sena kvällar och mysiga läs- & TV-stunder i favoritfåtöljen.

Fröken Friman

Det jag uppskattat mest på TV i julhelgen är Fröken Frimans krig. Vad bra den är! Den har fått mig att fundera än mer på normer och på vilka sanningar de skapar.

För vi tror oftast på de normer som gäller i vår tid - och ser dem som just sanningar.

Frithiof Johannesson, i Fröken Friman, ifrågasätter nyttan med att kvinnorna skulle ha rösträtt? Kvinnor gör ju sig bäst i hemmet tillsammans med barnen. De är ju inte så bra på logiskt tänkande och förstår sig ändå inte på politik, så varför skulle kvinnorna ha rösträtt? Politik och affärer skulle skötas av männen, så var det bara.

Bryta normer

Kinna var tvungen att smyga med sin hemliga kärlek. Att få älska den man älskar var inte självklart.  Homosexualitet var kriminellt på Fröken Frimans tid.

Tänk en sådan tur att normer kan ändras och nya sanningar upprättas.

Men för att bryta normer och skapa nya sanningar så måste några ha mod att obstruera och vara obekväma och strida för en förändring.

Heja Dagmar, Kinna, Tora, Alma och Emmy och alla andra häftiga och modiga kvinnor (och män) som stred för vår rösträtt och tack till Pernilla Oljelund, Harald Hamrell och Maria Nordenberg och resten av teamet för en härlig tittarupplevelse.

Vilka sanningar gäller idag?

Numera tar vi rösträtten för given och skrattar lite åt Frithiofs resonemang gällande kvinnors plats i hemmet och deras logiska och politiska förmåga, men jag funderar på vilka normer och sanningar som vi tror på idag, som vi kommer att ifrågasätta och kanske skratta åt om några år?

Hur tänkte vi då 2016? Hur insnöade var vi då som kunde tycka att detta var det rätta?

Fortfarande ser vi, i samhället, att föräldraledigheten i huvudsak tas ut av kvinnor. Kvinnor tjänar i genomsnitt 82 % av männen. I styrelserummen är männen fortfarande i stark majoritet.

Kvinnorna arbetar i högre grad deltid. Personer med ursprung från andra länder har svårare att komma in på arbetsmarknaden.

Fortfarande diskrimineras människor i den grad att vi behöver en specifik diskrimineringsombudsman (-kvinna).

Allas lika värde

På SVT har vi en värdegrund om alla människor lika värde. Jämställdheten har blivit så naturlig för oss att det inte längre är en stor fråga.

46 % av medarbetarna är kvinnor, 56 % av cheferna är kvinnor.

Kvinnorna har i totalen 100 % av männens lön på SVT.

Vi har kommit långt sedan Fröken Friman, men vi får inte slå oss på bröstet för det. Än har vi många normer att sticka hål på.

Fortfarande behövs det mod att ifrågasätta givna sanningar och kreativitet att skapa nya.

Här har vi – som Public service - en viktig roll att spela.

Jag önskar er alla ett riktigt gott 2016, fyllt med nya insikter och perspektiv – och mod att ifrågasätta både givna normer och ”sanningar”.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

24 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör