20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Marika Ireblad
Sista ordet
Marika Ireblad, Redaktör Vipåtv

Publicerad 13 januari 2016 07:00

Vipåtv fyller 25 år!

Inte klokt vad åren går fort när man har roligt.

I år firar Vipåtv 25-årsjubileum! (Och själv firar jag 20 år på Vipåtv...)

Vipåtv har varit mitt i de centrala skeendena under ett kvarts sekel. Det är en ansenlig tid av TV:s historia!

Vipåtv har funnits och verkat under 5 VD:ar (Sam Nilsson, Maria Curman, Christina Jutterström, Eva Hamilton och Hanna Stjärne) och 2 tf VD (Kjell Kullberg och Thomas Nilsson).

Vipåtv har skrivit om tv- och teknikutvecklingen, om starten av kanaler som SVT24, SVT Extra, Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT Play.

Berättat om Fri television-kampanjen (då regeringen fick ta emot diplomatiska noter från både Ryssland och Italien), rapporterat om neddragningar och omorganisationer. För att inte tala om den digitala utvecklingen...

Men vi har också berättat om tusentals medarbetare som bytt, börjat eller slutat jobb, om massa duktiga människor som fått priser (förra året skrev vi om 84 olika priser), lyft interna debatter och aktuella frågor, gjort otaliga personintervjuer och reportage från SVT-avdelningar och redaktioner över hela Sverige.

Helt enkelt varit ett sammanbindande kitt för alla som jobbar på SVT.

”Lokaltidning på SVT”

Men hur började det?

Jo, här tar jag hjälp av Christer Mårtensson, Vipåtvs redaktör under tjugo års tid.

Det var VD Sam Nilsson och informationschef Jan-Olof Gurinder som kläckte idén att göra en riktig tidning på SVT med riktiga nyheter ”eftersom det jobbar så många nyhetsmänniskor här”, berättar Christer. ”Som en lokaltidning på SVT”.

Första numret kom ut i augusti 1991.

Namnet då? Jo, ”Vipåtv” var det vinnande bidraget i en intern tävling.

Angelägna frågor

1994 rekryterades Christer Mårtensson som redaktör för Vipåtv  – med lång chefserfarenhet inom media – för att göra en fullsorterad nyhetstidning inom SVT med ett självständigt journalistiskt uppdrag.

”Tidningen skulle innehålla både nyheter, reportage, information, ta upp frågor som var angelägna för medarbetarna, men även lyfta den interna debatten och låta facken få föra fram sina åsikter”, berättar han.

1995 rekryterades Stefan Olsson (nu på nyheterna) och 1996 jag, Marika Ireblad, som reporter och redigerare.

Redan 1995 beslöt företagsledningen att Vipåtv skulle kunna läsas även externt – och tidningen blev möjlig att prenumerera på, vilket många gjorde, främst medierna.

Utvecklingen

Under många år bestod redaktionen av oss tre som producerade Vipåtv en gång i veckan, 44 gånger per år.

2005 gjordes designen om till skuren tabloid, 16 sidor och utgivning varannan vecka. Då startades även ”Vipåtv direkt” med snabba nyheter på intranätet - som redaktionen också skötte.

I december 2013 lades papperstidningen ner och Christer Mårtensson gick i pension. Undertecknad blev redaktör och i februari 2014 startade webbtidningen Vipåtv.

Öppet företag

Inför starten av nya Vipåtv beslöt Företagsledningen att fler skulle kunna ta del av innehållet - eftersom SVT vill vara ett öppet och transparent företag. Därför gjordes Vipåtv tillgänglig även via svt.se. Public service med andra ord.

Och intresset visade sig vara mycket stort.

Idag läses Vipåtv av SVT:s medarbetare, men också av tusentals externa läsare varje dag.

Under 2015 lästes Vipåtv i – håll i er – 154 länder över jorden!

Lite svindlande att tänka att någon sitter på Bahamas, i Nepal, Irak eller Sydafrika och läser om teckenspråkssatsningar i Falun, SVT:s strategiarbete, mångfaldssatsningar, nya program, krönikor eller senaste personporträttet...

Nyhetsbrevet

I mars i fjol beslöt vi att göra ett nyhetsbrev där vi samlade veckans nyheter i Vipåtv, som alla på SVT skulle få i mailen varje fredag. Vi hade en känsla av att det fanns ett behov. Och vi hade rätt.

Varje vecka läses Vipåtv:s nyhetsbrev av 55% av SVT:s medarbetare och 76% av de externa prenumeranterna. Varje vecka – även mitt i sommaren...

Detta är exceptionellt höga siffror. 20% är annars en global siffra på ett lyckat utskick av ett nyhetsbrev.

Slutsatsen man kan dra är förstås att det finns både ett behov och intresse att läsa vad som händer.

Extra stolt?

Är det något i Vipåtv som jag är extra, extra stolt över? Ja, Stafetten. Krönikeformen som vandrar mellan medarbetare på SVT och där den utvalde får skicka vilken fråga hen vill till vem som helst i företaget.

Stafetten firar tio år nu i januari – och till dags dato har 203 personer skrivit om sitt arbete och sina visioner. Det är nästan var tionde person på SVT. Det är häftigt.

SVT står ju inför stora utmaningar, bland annat att även fortsättningsvis vara hela Sveriges television. Under 2015 hade Vipåtv ett särskilt fokus – att ur olika vinklar skildra det viktiga arbete som pågår på SVT kring mångfald och Sverigespegling. När vi nu summerar 2015 kan vi se att det blev 57 artiklar och 18 krönikor med detta fokus.

Denna bevakning kommer givetvis att fortsätta under 2016.

Framåt är det som gäller

Det är ofta kul att titta tillbaka på det som varit, men det viktiga är förstås att se framåt.

Att fortsätta berätta om det som händer på SVT. Fortsätta ta upp aktuella frågor och utmaningar. Fortsätta berätta om program, priser, nytt om namn och lyfta den interna debatten.

Men också fortsätta att skriva om redaktioner och avdelningar över hela landet, intervjua medarbetare och lyfta kloka idéer och tankar som finns överallt i företaget.

Under 2016 kommer Vipåtv också särskilt att bevaka och skriva om de projekt som SVT prioriterar, det vill säga Barn & Ungdom, utvecklingen av SVT Play och Framtidsprojektet.

Nog snackat, nu kör vi vidare in i nästa kvartssekel!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

85 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör