15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Per Yng
Nyhetskrönika
Per Yng, Chef SVT Sport

Publicerad 16 december 2015 07:00

Kjell Andersson är Mästarnas Mästare!

Min hemsjö Ullen håller sakta på att frysa till.  Det säger i alla fall Roland som bor någon meter från vattnet. Så i just detta har han hög trovärdighet.

Själv ryser jag vid en helt annan tanke - nämligen den att Kjell Andersson ska sluta på SVT Sport.

Han klev in på redaktionen för 46 år sedan. Nu går han i pension och detta faktum är nästan hopplöst att ta in.

Det finns bara en person som med allra största trovärdighet skulle kunna säga:

- Jag är SVT Sport.

Och det är Kjell. Dock skulle det aldrig föresväva honom att ge sig själv det epitetet. Det skulle stå i strid med hela hans personlighet och Kjells syn på förhållandet individ och kollektiv.

Nio sportchefer

Det har funnits till dags dato inalles nio sportchefer på SVT. Kjell har jobbat med dom alla - från Gert Engström till undertecknad.

Själv har han haft alla journalistiska roller som har varit möjliga genom åren. Reporter, redaktör, intake, programledare, projektledare, kommentator, redaktionschef, evenemangschef.

Lägg därtill tf sportchef otaliga gånger, mentor, programutvecklare och ständig coach. Jobb i jobbet så att säga.

Kjell Uno, som han ibland skämtsamt kallas, har haft en enorm betydelse för SVT Sport. Han har haft det på individnivå och för SVT Sports samlade uttryck i reportageberättande, nyhetsarbete och i livesändningar.

Ingen annan jag känner på SVT har predikat tystnadens betydelse för bilden med samma glöd och samma övertygelse som Kjell. Vi har alla lyssnat och försökt göra bättre – men jag tror Kjell är långtifrån nöjd.

Intensiva OS-perioder

Vi jobbade tillsammans under många mästerskap. Och det är några ögonblick från intensiva OS-perioder som kanske bäst belyser hans sätt att tänka.

Under Atlanta-OS 1996 råkade en reporter åka fast för fortkörning. En av stadens ”sheriffer” såg i samband med detta en möjlighet att skaffa sig lite fördelar (pengar vid sidan av). Kjell hanterade det på ett sådant sätt att sheriffen blev lottlös.

De samtal som fördes med polismyndigheten i fråga skedde med Kjell viskandes i telefonen sittande under redaktionsbordet. Detta med hänvisning till reporterns integritet.

- Inte säkert att han/hon vill skylta med att ha gjort sig skyldig till fortkörning, sa Kjell.

Nu sprack hemligheten ändå ganska snart. Men hanterandet lärde mig massor.

Lapp under hotelldörren

Under Sydney-OS hade vi stora inkörningsproblem med vår direktsändningsbuss som skötte hela studiodelen.

Efter ett missöde vid en programstart fick två personer föras till sjukhus med klara symtom på svår stress. Kjell fick besked om detta via en lapp inskjuten under hotellrumsdörren på natten.

Enligt egen utsago var han då djupt bekymrad över hur detta OS skulle gå. Men teamleader Andersson redde ut också dessa problem.

Tecken i tiden?

Kanske är det ett tecken i tiden att Kjell slutar när SVT Sport nyss genomfört den största enskilda förändringen på många år.

Vi som haft förmånen att vara med på delar av hans resa bugar, bockar och gråter en skvätt. För oss finns bara ett slutbetyg:

Världsklass. Eller på SVT-språk. Mästarnas Mästare.

Tack.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

45 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör