13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hvidfeldt
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 20 november 2015 09:31 - Uppdaterad 23 november 2015 18:21

Ris och ros från tv-recensenterna

Rosor från tv-recensenterna – eller svavelosande kritik?

En sak är säker: SVT:s utbud engagerar. Jag har tagit en titt på några av höstens hyllningar och sågningar.

Alla kan inte gilla allt – och någon absolut sanning om vad som är bra eller dålig tv finns självklart inte. Tycke och smak är individuelloch varierar från person till person. Det gäller för alla. Även för proffstyckare.

Under tre år i London kastade jag mig varje helg över The Sunday Times. Bland det första jag läste var AA Gills tv-krönikor. Men inte för att få bekräftelse på att han och jag tyckte om samma program. De gånger AA Gill gillade något (och det var inte särskilt ofta…) tyckte jag för det mesta precis tvärtom. Men AA Gill brann för tv. Han var engagerad – och dessutom en lysande stilist.

Hallerts vassa penna

Vi som är lite äldre minns kritiker-nestorn Kerstin Hallert, under många år verksam i Svenska Dagbladet, senare i Aftonbladet. En dam med en vass penna, mycket bestämda åsikter om vad som var värt att titta på– och säkert inte älskad av alla i tv-huset då det begav sig.

En annan, fortfarande verksam,tv-tyckare som varit med ett tag och som märks är förstås Johan Croneman i Dagens Nyheter. En kritiker som ofta återkommer till vad som är bra och dålig public service.

Till den senare kategorin hör, enligt Johan Croneman, SVT:s nya programserie ”Flickvän på försök”. Medan han, i samma krönika (DN 27/10), kallade Dox-dokumentären ”Ekstrabladet – off the record” (om den danska tabloidtidningens kamp för att överleva) ”…nittio minuter super-public service”.

Skarp kritik

SVT Play-dramat Boys, som hade premiär i mitten av oktober, fick till en början också utstå skarp kritik. DN:s Kristofer Ahlström skrev att ”SVT helt missuppfattat hipstern” medan Aftonbladets Karolina Fjellborg gav endast ett plus med motiveringen ”…ett feltänk av monumentala mått”.

Men efter den inledande kritikerstormen dök det även upp flera positiva röster, bland dem Göteborgs-Postens tv-skribent Johanna Hagström. ”…en älskvärd tv-serie med jobbigt hög igenkänningsfaktor”, skrev hon om Boys.

Morgans mission

Morgans mission (premiär 5/10) fick däremot ett genomgående positivt mottagande i media. ”Ett viktigt och upplysande – och ångestframkallande – tv-program”, skrev Aftonbladets Fredrik Virtanen.Serien om mobbning gav även upphov till ledarsidesartiklar i både landsorts- och storstadspress.

Ett annat nytt program som fick överlag positiva reaktioner efter premiären var Första hjälpen. ”… en lysande start på läkarturnén…”, skrev Aftonbladet och Expressens recension var lika entusiastisk: ”Med ett så avslappnat, men ändå allvarligt tilltal, borde faktiskt programmet kunna rädda ett och annat liv.”

Hyllade redaktionen

Men program behöver inte vara nya för att gå hem hos tv-kritikerna. Det är ”Hitlåtens historia”, nu inne på sjätte säsongen (!), ett exempel på. ”Det finaste som finns på tv just nu”, enligt Aftonbladets Martin Söderström, som häromdagen även hyllade programmets redaktion.

Hör här bara:  ”..passionen i deras arbete lyser igenom i varje program. Hur de har lyckats få nästan varje avsnitt att pulsera av vilja och kärlek till musiken - oavsett om det är banal tuggummidisco eller erkända rockklassiker som avhandlas. ”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör