11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anna-Karin Niia
Stafetten
Anna-Karin Niia, Planeringsredaktör, SVT Sápmi och Sameradion

Publicerad 28 oktober 2015 07:00 - Uppdaterad 28 oktober 2015 17:43

Byta arbetsuppgifter ger nya perspektiv

Carola Isaksson lämnade över Stafettpinnen till Anna-Karin Niia, planeringsredaktör på Sameradion och SVT Sápmi, med frågan: "Vad tycker du är nästa steg i det unika samarbetet mellan SR Sameradion och SVT Sápmi?"

Lördagskväll i Josttu, eller Kattuvuoma - som det också heter på kartan som ligger på norra sidan av Torneträsk - sitter jag och funderar på frågan jag fick av kollegan Carola Isaksson, ”Vad som är nästa steg i vårt jobb?

Måste säga att det var en svår fråga. Inte för att vi inget gör på redaktionen – utan för att det är så mycket som händer just nu. Man blir som hemmablind.

Viktigaste nyhetskällan

Sameradion & SVT Sápmi ska vara den viktigaste informations- och nyhetskällan till det som händer i Sápmi och andra urfolksområden i världen.

För att vara det så har vi redan tagit stora steg framåt. Även om det i mångas ögon verkar mer vara små ripsteg.

Våra nya mötesrutiner som vi körde igång i förra veckan är ett. I stället för att sitta runt ett bord i möte, som oftast blev längre än planerade 25 minuter, så har vi en genomgång av dagens jobb på högst 15 minuter – stående.

Vårt viktigaste planeringsmöte är klockan 13 varje dag, där vi sätter agendan och jobblistan. ”Känns fräscht” och ”mer effektivt” är några reflektioner som sagts av medarbetarna.

Kräsen publik

Samma kväll får vi besök och jag frågar gästerna vad de väntar sig av vår redaktion. En säger ”Lägg ner skiten”, den andra menar att vi gör ett bra jobb, men att det skulle vara mer.

Det visar sig att båda dagligen är inne på vår webb, men sällan ser eller lyssnar på våra nyhetssändningar.

Så är det ju för många redaktioner - att man får både ris och ros.

Byta arbetsuppgifter 

För att vi ska vara den viktigaste nyhetskällan till det som händer i Sápmi så är det viktigt att vi använder oss av nya arbetsmetoder. En sådan sak kan vara att byta arbetsuppgifter.

I höst ska två medarbetare göra det. Det är något som jag själv gärna skulle vilja göra.

En SVT-anställd skolas för att kunna vara programledare i radio och en Sveriges radio-reporter gör då TV-reportage.

Det är något som medarbetarna själva ha velat och då vet jag att det blir bra och inspirerande för andra. Genom att byta arbetsuppgifter får vi in nya tankar om hur vi kan göra bättre nyheter med andra arbetsverktyg.

iNews + ENPS = sant?

Till sist har jag – som planeringsredaktör för en SR/SVT-redaktion, en personlig önskan som nästa steg i samarbetet.

Nämligen att SVT:s iNews och Sveriges Radios ENPS skulle kunna synkas ihop på något sätt. Det skulle underlätta mitt arbete avsevärt. Så är det någon som har en idé om hur det tekniskt kan lösas, hör gärna av dig.

Jag överlämnar stafetten till Maria Dahlgren som arbetar på SVT Sápmi och Sameradion som fotograf/redigerare med frågan: ”På vilket sätt ska vi använda tekniken för att bli bättre - i både kommunikation men även publicistiskt?”

Samma kväll får vi besök och jag frågar gästerna vad de väntar sig av vår redaktion. En säger ”Lägg ner skiten”, den andra menar att vi gör ett bra jobb, men att det skulle vara mer.

Det visar sig att båda dagligen är inne på vår webb, men sällan ser eller lyssnar på våra nyhetssändningar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

18 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör