6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anne Lagercrantz
Ledarkrönikan
Anne Lagercrantz, Divisionschef Nyheter/Sport

Publicerad 16 oktober 2015 07:00 - Uppdaterad 16 oktober 2015 09:09

Vad är nästa steg i vårt berättande?

Vad är en bra berättelse?

Den har en början och ett slut. Den innehåller detaljer, engagerar och säger något nytt, eller får oss att betrakta ett skeende från ett annat håll.

Få frågor intresserar mig så mycket som hur vi ska utveckla vårt berättande.

Hur interagerar berättelsen med plattformen? Hur använder vi ny teknik och nya mallar?

Vilket tilltal har vi? När och hur lyfter vi fram reporterns erfarenhet? För mig betyder det mycket när en reporter jag litar på berättar att han eller hon aldrig varit med om något liknande, eller jämför med tidigare upplevelser. Men det är en balansgång.

När är det ok att vara ”jag” i ett reportage? Hur tar vi oftare fram fakta istället för intervjua motparter, och överbelasta reportagen med åsikter?

Hur lyckas vi i vardagen hinna testa nytt och experimentera?

Klassiska nyhetsberättandet

Det klassiska nyhetsberättandet signalerar trovärdighet, inger respekt och känslan av att redaktionen har full kontroll. Men det kan också ge en statisk och lite robotaktig känsla. Kan vi bevara trovärdigheten och ändå möta publiken mer i ögonhöjd?

Jag har inte svaren men längtar efter diskussionen. Jag längtar efter att ta del av flera goda exempel: både från vår egen verksamhet och från andras.

Ledigt berättande

Jag har nämnt Vox. Vox lyckas ofta få fram ett ledigt, rakt berättande. Jag gillar deras gula faktakort och hur innehållet stärks av grafiken. Jag har gripits av The Guardianslänk till annan webbplats starka minidokumentär ”We walk together”. Jag gillar att följa CNN på Snapchat och att överraskas av oväntade grafiska lösningar i Agenda, eller att följa hur Hockeykväll tagit klivet från att berätta en gång i veckan till dagligen på flera olika plattformar.

Jag menar förstås inte att vi ska kopiera andra eller att formen ska överskugga innehållet. Men jag vill på alla sätt uppmuntra till att testa nytt och att vi låter oss inspireras.

Tekniska möjligheter

Det finns helt nya tekniska möjligheter att berätta idag och vi måste bli ännu bättre på att anpassa uttrycken efter publiken och plattformarna. Det som passar bäst i broadcast passar sällan bäst online, något som personerna bakom Videosprånget så pedagogiskt visat (se länk nedan).

Här finns också en potential till ett närmare samarbete mellan divisionerna.

Vad kan Allmän-tv lära av det ofta snabba nyhetsberättandet. Och vad kan nyhetsdivisionen lära av den dramaturgiska kompetens som ATV besitter?

Hör snälla av er till mig tankar och goda exempel!


Presentation av Videosprånget på Nyheternas husmöte (pdf)PDF

Hur använder vi ny teknik och nya mallar? Vilket tilltal har vi? När och hur lyfter vi fram reporterns erfarenhet? För mig betyder det mycket när en reporter jag litar på berättar att han eller hon aldrig varit med om något liknande, eller jämför med tidigare upplevelser.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

27 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör