11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Robert Olsson
Ledarkrönikan
Robert Olsson, Programdirektör Nyheter och Current affairs

Publicerad 2 oktober 2015 07:00 - Uppdaterad 5 oktober 2015 07:46

Breddat samarbete ger större genomslag

Under några intensiva kvällstimmar för några veckor sedan hamnade jag i ett sociala medier- och mejlstim.

Det var ett gäng som förenades i att jag är en parasit och en jävla idiot och som dessutom ville att jag skulle ta del av deras visdom. Alla avsändare hade fejkade namn och de tror väl med det att de inte kan identifieras.

Det är många SVT:are som hela tiden finns i dessa hatleverantörers fokus, och de medarbetare som återkommande möter publiken är naturligtvis mer utsatta än vi andra. 

Intressant: Det finns ett samband mellan dessa hat- och okvädningsmeddelanden och kraften i vårt nyhets- och samhällsjournalistiska arbete. Egna nyheter och egna journalistiska satsningar får igång det hat-anonyma Sverige.

Så i all bedrövelse över att dessa människor bidrar till att solka ner samtalsklimatet kring viktiga samhällsfrågor, så finns det en positiv uppsida:

Vi kommer att sysselsätta dem hela hösten lång!

Vår roll allt viktigare 

Nu är ju inte vår primära roll att hålla igång denna i skrift dåligt utrustade grupp av människor utan vi ska i en tid av fragmentiserad och individualiserad mediekonsumtion stå upp för en professionell journalistik som når så många människor som möjligt.

När publiceringsytor med ointresse för pressetik och som inte omfattas av ansvarigt utgivarskap får allt mer av människors tid blir vår roll än viktigare.

Vi önskar naturligtvis att vårt journalistiska jobb får god exponering och en av nycklarna för att uppnå detta är vår förmåga till internt samarbete. Nyhetsdivisionen har med framgång arbetat med att få ihop lokala, nationella och globala journalistiska perspektiv.

Bredda samarbetet

Sedan en tid tillbaka har vi aktivt försökt bredda samarbetet till att omfatta alla de delar av företaget som arbetar med nyhets- och samhällsjournalistik.

Genom att prata journalistik över redaktions- och divisionsgränser och genom att koordinera vår publicering söker vi största möjliga genomslag. Nu har vi lite erfarenhet att luta oss emot och med det i bagaget har vi börjat bygga en publiceringsstruktur som ser riktigt intressant ut.

Programbeställaren för Nyheter & Samhälle, Helena Olsson, har definierat framgångsfaktorerna för koordinerad publicering på följande sätt:

  • Hela företaget – över alla gränser
  • Ämnen med stark samhällsrelevans (samhällsnytta)
  • Ämnen som berör många i vardagen (individuell nytta)
  • Interaktivitet – dialogjournalistik

Nyttan av samarbeten

Nu har vi som tidigare nämnts testat detta en tid och vi har lärt oss nyttan av samarbete mellan samhällsserier, granskningar, dokumentärer, planerad nyhetsbevakning (#ettsverige) och oplanerade nyhetshändelser (#flykt) för att nå önskat genomslag.

Nu närmast är det samhällsserien Morgans Mission som utgör centrumprogram för koordinerad publicering och det är fantastiskt att höra hur redaktioner och medarbetare över hela landet önskar bidra till att lyfta den viktiga frågan om mobbning.

Och därefter fram till vårkanten återkommande samarbeten kring journalistiska satsningar!

Visst missmod

Jag har en stark tro på journalistikens möjligheter men känner samtidigt ett visst missmod när det gäller att nå ut till de personer jag inledde krönikan med.

Men när det väl är sagt: det är public service som har kraften att vara en socialt sammanhållande kraft i landet.

Det är en viktig roll och förhoppningsvis kan god, sann och relevant journalistik överrösta de som inte förmår att föra samtal om viktiga frågor.

SVT gör samordnad satsning mot mobbningöppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

47 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör