15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hvidfeldt
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 28 september 2015 09:43 - Uppdaterad 28 september 2015 12:32

Många spår av SVT på bokmässan

Letar efter SVT på bokmässan. Det är inte alls särskilt svårt.

På mindre än en halvtimma stöter jag på en riksbekant professor, en tidigare vd och upphovsmannen bakom tidernas största svenska internationella dramasuccé.

Ja, egentligen börjar min SVT-spaning redan i frukostmatsalen på hotellet i Göteborg. Några bord bort sitter en norsk familj och diskussionen runt bordet är mycket livlig.

Nyfiken som jag är av naturen kan jag inte låta bli att tjuvlyssna. Vad snackar de om? Veckans Skavlan visar det sig. Närmare bestämt gästen Åge Hareide, norrmannen som sedan 2014 tränar Malmö FF.

Myllrande myrstack

En stärkande promenad senare tar jag ett djupt andetag och kastar mig in i den myllrande myrstacken av människor på Svenska mässan. SVT har ingen monter på bokmässan, till skillnad från public service-vännerna på SR och UR och dagstidningsdrakarna Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet.

Därmed inte sagt att det är svårt att hitta spår av SVT. Efter att ha varit på mässan bara några minuter bokstavligen snubblar jag på vår Veckans brott-profil Leif GW Persson.

Han är på väg till SR-montern för att bli intervjuad i litteraturprogrammet Lundströms bokradio. Knökfullt med folk framför scen och GW river ner skrattsalvor när han, med glimten i ögat, säger:

- Om jag vill sitta här? Svar nej! Jag hade mycket hellre legat kvar i sängen.

Eva Hamilton

Innan GW hastar vidare till nästa monter för ännu ett framträdande hinner han berätta att han högaktar författarna Torgny Lindgren och Lars Gustafsson – men (sagt med eftertryck) inte har mycket till övers för Sara Lidman.

Själv rundar jag ytterligare några mässmontrar, bara för att springa rakt i famnen på Eva Hamilton. Eva, som dagen innan intervjuat Fredrik Reinfeldt på bokmässan, är på ett sprudlande humör, berättar om sitt nya liv (”jag har absolut inga planer på att varva ner”) och förhör mig om hur det är på SVT just nu.

En bit bort möter jag ännu en före detta SVT-chef och just den här veckan högaktuell manusförfattare. Det är Hans Rosenfeldt, mannen bakom Bron, som är på bokmässan för att signera böcker och bli intervjuad på löpande band om varför nordisk krim numera firar sådana framgångar runt världen.

Djävulsdansen

På mässan är även Sanna Lundell och Ann Söderlund för att prata om boken ”Djävulsdansen – bli fri från medberoende”, en uppföljning och fördjupning av den hyllade och Kristallen-nominerade SVT-serien.

Under mässdagarna är både Kulturnyheterna, Sverige! och Babel på plats i Göteborg. Babel spelade in hela söndagens program på mässan, med gästerna Ian McEwan, Guadalupe Nettel och Jonas Jonasson, samt massor av reportage från mässgolvet.

I pressrummet träffar jag även ett SVT-team med programledaren Alexander Hermansson i spetsen. Den här dagen följer de videobloggerskan och Youtube-stjärnan Clara Henry, aktuell med boken ”Ja jag har mens, hurså?” Resultatet kommer i veckans Fredagkväll i Barnkanalen.

Författare

Den sista SVT-bekanting jag ser innan jag lämnar bokmässan är Fredrik Skavlans sidekick Niklas Källner när han hoppar in i en bil utanför hotell Gothia Towers. Niklas debuterade tidigare i år som författare med boken ”Tills man dör lever man” – och han syns och hörs från flera scener under bokmässan.

Slutsats: Mässmonter eller inte mässmonter, SVT är ändå i högsta grad närvarande på bokmässan.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör