11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Per Byman
Sista ordet
Per Byman, Generalsekreterare Radiohjälpen

Publicerad 16 september 2015 07:00 - Uppdaterad 16 september 2015 12:17

Människan är i centrum i hjälparbetet

60 miljoner människor befinner sig på flykt idag, fler än sedan andra världskriget. Jag skriver ”människor på flykt”, inte ”flyktingar”, därför att det är så viktigt att vi ser människan i detta.

Alla dessa ”flyktingar” är människor med sin historia och sina liv, som de tvingats lämna bakom sig. Och tillsammans har SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen lyckats visa Sverige att det handlar om enskilda människoöden.

När jag kom hem i helgen, efter att i en veckas tid tillsammans med några kända SVT-profiler besökt det arbete som just nu görs för alla de människor som befinner sig på flykt genom Europa, känns det som om debattklimatet i Sverige har svängt – vi är många som idag sätter människan i centrum.

Dansade på stationen

Och människan var i centrum även i hjälparbetet.

Alla dessa ungerska volontärer som kom med stöd – några som lekte med barnen, ett gäng musiker som spelade så att några syrier i 60-årsåldern fick dansa pardans med varandra på Keleti-stationen i Budapest, det gamla pensionärsparet som handlat lite godis och bröd på ett snabbköp och nu delade ut det till barnfamiljer – det var verkligen människor som hjälpte andra människor.

Har själva varit på flykt

Både ungrare och serber sade ofta till mig att de ju själva har erfarenhet av vad det betyder att vara på flykt.

1956 flydde 2% av den ungerska befolkningen, eller 200 000 människor, efter den sovjetiska invasionen och på 90-talet flydde över en halv miljon serber från Kroatien och Kosovo.

Nu ville de ställa upp för andra människor, människor som behöver hjälp – trots att de själva har stora ekonomiska problem.

En manifestation

För mig som är ny inom public service-världen och som inte har någon journalistisk bakgrund var det här en manifestation av vad vi inom public service kan göra tillsammans.

SVT:s satsning på temat Flykt den 3 september påbörjade arbetet genom att ge en fördjupad bild av vad det innebär att vara på flykt.

Sveriges Radio runt om i landet har följt upp löpande och bidragit till att sprida information – jag har säkert gjort 20 radiointervjuer den senaste veckan bara från Ungern.

Och slutligen har Radiohjälpen kunnat erbjuda en möjlighet att bidra och hjälpa till.

Tacksam för möjligheten

Jag vill väldigt gärna att programbolagen, som står bakom Radiohjälpen, ska kunna vara stolta över oss och jag hoppas och tror att det finns anledning till det.

Vi är en del av public service och är beroende av ett nära samarbete med SVT, SR och UR. Därför är jag väldigt tacksam för att vi fick möjligheten att arbeta så nära tillsammans och jag hoppas att alla som arbetar på programbolagen kan fortsätta att se Radiohjälpen som en tillgång och som en naturlig samarbetspartner när det händer saker i världen.

Hittills har vi 25 miljoner bevis för att det fungerar och detta är redan den största katastrofinsamlingen sedan tsunamin 2004/5.

Tack.

SVT:s storsatsning synliggjorde flyktingaröppnas i nytt fönster

För mig som är ny inom public service-världen och som inte har någon journalistisk bakgrund var det här en manifestation av vad vi inom public service kan göra tillsammans.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör