11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nyhetskrönika
Anja Hildén, Reporterchef på SVT Sport

Publicerad 11 september 2015 07:00

”Ursäkta röran – vi bygger om”

Det skulle kunna vara SVT Sports slogan just nu. Trots allt det fantastiska arbete ni ser i rutan och på skärm – ridsport, friidrott, hockey – så befinner sig redaktionen i en torktumlare.

Själv ramlade jag ner på redaktionen någon vecka innan sommaren. Då hade arbetet med att definiera vart man ville pågått på redaktionen i närmare ett år.

Samtliga medarbetare hade varit indragna på olika sätt, och nu var det dags att göra verklighet av alltihop. Man kan lugnt påstå att jag visste minst av alla.

Vad betyder det?

I ett sådant läge så tar man ett djupt andetag. Ny på SVT Sport. Ny reporterchef på SVT Sport. OK, vad är grejen!?

Att slå samman reportergruppen, som tidigare bestått av en grupp tv-reportrar och en grupp webbreportrar med olika chefer. Det känns modernt, rimligt och en massa annat, men vad BETYDER det? I fråga om olika kulturer, kunskaper, utbildning, schemafrågor; dolda och öppna agendor?

Och hur lång tid kan det ta innan vi är igenom och ute på andra sidan?

Många gropar att falla i

Det finns en mängd forskning och kunskap om att göra om en organisation. Det finns många gropar att falla i, och de flesta är väl kända; åtminstone om man varit chef ett tag.

Det kan falla på att man inte förstått behoven, eller på att man varit så säker på svaren att man inte ställt frågorna. ”Sense of urgency” är ett nyckelbegrepp, och att man är en grupp chefer som överens om riktlinjerna och som samarbetar bra är ju livsviktigt.

Men den största anledningen till att en ny organisation inte når hela vägen fram är att man helt enkelt vill göra som man brukar.

Göra det man kan

Det handlar inte om motspänstiga medarbetare, lata chefer eller arbetsledare som inte vill förändring.

Det handlar om att alla människor alltid vill göra det dom kan, känner till och är trygga i, oavsett befattning eller roll. Det är ren biologi och det är så hjärnan fungerar.

Om vi gör något nytt så är vi inte heller lika bra på det som det vi brukade göra. Alltså är det inte bara enklare att göra det vi brukar, utan det blir dessutom bättre.

Målet

Att då hålla blicken fäst på målet är en chefs viktigaste uppgift; ny eller inte.

Att tjata. Att påminna om och om igen att vi vet varför, att redaktionen la upp förutsättningarna tillsammans. Att vi visste att det skulle bli rörigt; att vi måste vara snälla mot varandra.

Och att häpna ett par gånger om dagen över vad den här redaktionen kan leverera, till och med i en torktumlare.

Att slå samman reportergruppen, som tidigare bestått av en grupp tv-reportrar och en grupp webbreportrar med olika chefer. Det känns modernt, rimligt och en massa annat, men vad BETYDER det? I fråga om olika kulturer, kunskaper, utbildning, schemafrågor; dolda och öppna agendor?

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör