5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sista ordet
Ingrid Thörnqvist, Utrikeschef SVT Nyheter

Publicerad 21 augusti 2015 07:00

Stort intresse för utrikesjournalistik

Jag har många roliga arbetsuppgifter och en av dom är att planera för årets stora begivenhet för SVT Nyheters utrikesredaktion – korreveckan.

Det är den enda vecka där vi alla samlas för konferens, utbildningar och fest. Förutom korrarna och fotograferna träffas en brokig samling människor - lokalanställda researchrar, fixare och frilansare från olika delar av världen.

Ljudnivån är hög vid återseendet under första fikat och jag blir alldeles varm i hjärtat av att se alla dessa duktiga och fina människor samlade.

Dela erfarenheter

Vi nyhetsjournalister rusar gärna framåt mot nästa stora grej men vi behöver också ibland stanna upp och reflektera över vad vi gör. Och vi behöver dela erfarenheter med varandra.

Jag ägnar också mycket tid åt att försöka hålla reda på vad vi faktiskt levererar och jag jämför med tidigare år. Mina mätningar av inslag och livemedverkan i Rapport och Aktuellt visar att ca hälften av allt vi producerade under första halvan av 2015 handlade om Europa.

Mellanöstern kom tvåa och resten av inslagen fördelade sig ganska jämnt mellan övriga världen. I Latinamerika var det krisen i Venezuela och islossningen på Kuba som tog sig in i nyhetsflödet men inte så mycket mer.

Syrienkriget

Terrorattackerna i Paris och Köpenhamn i början av året är en del av förklaringen till statistiken, men även Syrienkriget och flyktingfrågan visar att intresset för Mellanöstern är fortsatt stort.

Förra årets motsvarande mätperiod dominerades av Ukraina följt av Mellanöstern, särskilt Egypten. Variationen kan vara stor under ett halvår beroende på en stor nyhetshändelse.

Och om jag analyserar på längre sikt ser vi att den tidigare USA-dominansen ersatts av intresse för Mellanöstern sen den arabiska våren.

Intresset för utrikesjournalistiken hos vår publik är stort. Det visar siffror från webben.


Sociala medier

Det är glädjande att se ökningen av besökare på nyhetswebben och även på SVT-korrespondenternas facebooksida. Vi har många erfarna medarbetare som fått använda sina kunskaper i allt oftare förekommande webb-livesändningar.

Kvällstidningarnas satsningar på tv och även på utrikesfrågor är välkommen konkurrens som också kommer att öka intresset för vårt bredare utbud av internationella frågor.

Kvinnors situation i Indien

Vi har gjort flera större journalistiska satsningar om kvinnors situation i Indien, om tiggande EU-migranter med stora fullödiga webb-paket, exklusiva tv-reportage och vi har även samarbetat med Dokumentär och SVT Sport och puffat på varandras webbsidor.

Alla våra nya plattformar ger oss chansen att sprida ännu mer egen journalistik åt så många håll som möjligt.

Nytt utrikesprogram

Och vi har en stor och spännande utmaning framför oss – ett sprillans nytt utrikesprogram under 2016 utöver reportagemagasinet Korrespondenterna.

Utrikesprogrammet kallas än så länge bara UP – hjälp oss att hitta ett coolt namn!

Vi nyhetsjournalister rusar gärna framåt mot nästa stora grej men vi behöver också ibland stanna upp och reflektera över vad vi gör. Och vi behöver dela erfarenheter med varandra.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör