11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Stefan Åsberg
Sista ordet
Stefan Åsberg, Utrikeskorrespondent

Publicerad 3 juli 2015 10:02 - Uppdaterad 3 juli 2015 17:26

- Vad gör du idag? Lagret är tomt

Plötsligt sitter jag där på planet igen, på väg mot Istanbul och Beirut. Ett nytt fantastiskt äventyr är på väg att börja.

Att vara korrespondent är krävande, svårt och oförutsägbart, men likt förbannat inte speciellt annorlunda än att vara distriktsreporter i Gävle.

Visst miljön är bra mycket mer exotisk än en resa till tingsrätten när hällregnet piskar mot vindrutan, men jobbet i grunden handlar ju alltid om att vara snabbt på plats och att i en liten grupp (läs samtal med fotografen) fatta rätt beslut.

När jag började jobba i Gävle bar foto-Bosse alltid stolt en personsökare i bältet. I USA larmade flasharna från CNN, BBC, The Guardian och alla andra snabbt när någonting hände. Att ständigt vara på väg har blivit en del av mitt liv.

Press och utsatthet

Samtidigt finns alltid pressen och utsattheten där - oavsett var du befinner dig. Minns fortfarande de där oengagerade samtalen som Falun ringde varje morgon. Telefonen ljöd oftast ett par timmar innan arbetstiden började och i den andra änden frågade någon med släpig röst:

- Vad gör du idag? Nähä, inget bestämt än. Hör av dig när du vet. Jag har satt upp 2,15 i körschemat.

Svenska storhelgerna

När du arbetar utomlands finns det ju förstås lite mer att ta av, men de där nödsamtalen kommer nu istället ALLTID mitt under de svenska storhelgerna.

- Men något finns det väl du kan göra? Lagret är helt tomt. Ingen skolskjutning? Någon demonstration då? Kom igen nu.

Småskaligt krig

Det är annars alltid ett småskaligt krig som pågår där ute i periferin i Washington, Istanbul och Gävle. Ilskan riktas oftast mot huvudredaktionen - dom fattar ju liksom inte grejen.

I Gävle kallade alltid Affe Lundkvist Falun för ”...inget annat än en betydelselös fäbod”. Så långt går väl inte vi andra, men under tiden i Washington frågade Kyle Lanningham både en och annan gång om: - Are they on holiday in Stockholm?

Första rådet från Affe

Och för inte att tala om när ett kanonreportage placerats just före vädret. Då gäller det att kasta sig på telefonen och skälla som en bandhund.

Det var förresten ett av de första råden Affe gav mig när jag började i Gävle. Och tricket är att ringa någon dryg timme efter sändningen då redaktören just kommit hem och satt sig för att äta. Och samtalet ska vara upprört, högljutt men framförallt långt.

Allt ljud på en kanal

Affe kan inte längre ge oss några goda råd. Men kom ihåg Lundkvists specialare: om huvudredaktion hotar med att klippa ner ditt jobb - skicka det så sent som möjligt och med allt ljud hårt mixat på en kanal. Då ställer dom några telegram istället för att fingra på ditt alster.

Först ska jag bevaka Friidrotts-VM, men i början av september kan ni ringa till Istanbul och fråga: - Vad gör du idag? Lagret är tomt.

När du arbetar utomlands finns det ju förstås lite mer att ta av, men de där nödsamtalen kommer nu istället ALLTID mitt under de svenska storhelgerna.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

43 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör