5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Robert Kandell
Stafetten
Robert Kandell, Avdelningschef Produktion, Malmö

Publicerad 24 juni 2015 07:00 - Uppdaterad 24 juni 2015 18:23

- Vi måste sudda ut gränserna

Maria Karlsson Thörnqvist skickade vidare Stafettfrågan till Robert Kandell, avdelningschef för produktion i Malmö med frågan: "I en värld där tekniken tar så snabba steg framåt gäller det ju mer än någonsin att program och produktion är extremt synkade. Hur jobbar du som produktionschef med att säkra upp detta samarbete?"

Robert svarar så här:

Teknikutvecklingen går rasande snabbt, men vad är egentligen teknik? Vad är utveckling?

De vita labbrockarnas tid är historia. En tid när tv-teknik bara bemästrades av ett fåtal viktiga personer iklädda vita rockar.

Idag är teknik något helt annat. Den finns överallt, i en mängd olika former. Vi använder fortfarande traditionell broadcast-teknik som kräver specialistkompetens, men också teknik som är till för alla.

Det går att spela in bild och ljud, redigera och distribuera från i stort sett vilken dator, telefon eller surfplatta som helst. Och väldigt många gör det.

Allt är innehåll

VAD vi gör är det viktiga, egentligen inte HUR.

Det ställer nya krav på oss alla, för samtidigt som allt är innehåll är också allt teknik.

Jag tror vi behöver sudda ut gränserna mellan funktioner och yrkesroller och snarare se varje projekt som ett team där alla hjälps åt med både VAD och HUR.

Vi behöver var och en se och förstå en större helhet.

Dynamiska team

Varje gång vi startar ett nytt programprojekt, det kan vara Anne på väg eller MVH. Eller varje gång vi får ett nytt produktionsbeslut på ett befintligt program, har vi möjligheten att anpassa oss efter utvecklingen i vår omvärld.

Eftersom processen startar hos programledningen via ATV program är det viktigt att program tar initiativ och bjuder in produktion och andra avdelningar till delaktighet i tidigt skede.

Samtidigt är det lika viktigt att produktion och andra som blir inbjudna lyssnar, deltar och försöker bidra så mycket som möjligt.

Tillsammans kan vi bilda ”team” som både är dynamiska, vågar prova nytt, omvärdera och förändra. Ett litet, dynamiskt team har mer kraft till utveckling än något annat.

Våga misslyckas

De senaste åren har vi i Malmö jobbat mycket med relationen mellan program och produktion, på alla nivåer. Det har visat sig väldigt framgångsrikt.

Istället för att se på varandra som beställare, kunder, leverantörer, eller genom andra formella filter, har vi hittat en dialog där alla frågor är gemensamma. Där allt ansvar är gemensamt. Där alla utmaningar, men också möjligheter är gemensamma.

Jag tror fullt och fast på att det skapar relationer där vi känner förtroende och tillit till varandra.

Relationer där vi vågar misslyckas, vågar sticka ut hakan, vågar ta ansvar, vågar ta initiativ eller säga ifrån.

Relationer som ger oss förutsättningar att skapa dynamiska ”team” som både kan följa utvecklingen i vår omvärld. Men också leda den ibland!

Stafetten lämnar jag vidare till Lotten Bruun Esselin, redaktör på Dokumentärredaktionen, med frågan: "Hur jobbar ni med relationer på din redaktion?"

Tillsammans kan vi bilda ”team” som både är dynamiska, vågar prova nytt, omvärdera och förändra. Ett litet, dynamiskt team har mer kraft till utveckling än något annat.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

26 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör