11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Olov Carlsson
Nyhetskrönika
Olov Carlsson, Divisionschef SVT Nyheter & Sport

Publicerad 17 juni 2015 07:00 - Uppdaterad 17 juni 2015 15:23

Tillsammans har vi gjort skillnad

I rummet i Angered finns somaliska journalister, till vardags på Öppna Kanalen, engagerad skolpersonal, eldsjälar och arga unga.

- Ni måste visa vår vardag, här finns kärlek och glädje, inte bara misär och brott, säger 19-åriga Saida som precis gått ut gymnasiet.

Det är första mötet för SVT Nyheter Västs redaktion i Angered. Ett avstamp för det som ska bli en långsiktig närvaro och en relation med en del av Göteborg som vi har haft svårt att komma nära. Det är ytterligare en pusselbit i SVT Nyheter & Sports uttalade ambition att spegla hela Sverige.

Det finns all anledning att summera så här innan sommaren. För några månader sedan landade vi den största samlade satsningen på lokal journalistik som genomförts sedan TV4 startade sina numera nedlagda lokal-TV stationer. 11 program och sajter blev 21. 27 redaktionsorter blir snart 33. Drygt 60 journalister har anställts. En gigantisk kompetensväxling har genomförts.

Vi är långt ifrån klara, men det jag ser gör mig stolt.

Spegla hela Sverige

När vi bildade SVT Nyheter & Sport 2008 bestämde vi oss.

  • Vi ska fortsatt stärka vår unika journalistik – vi ska vara original, inte kopister och öka vårt genomslag i samhället.
  • Vi ska jobba som ett SVT och ett SVT Nyheter & Sport.
  • Vi ska utnyttja ny teknik och skapa nya arbetsflöden så vi kan få fler journalister som berättar fler historier och möter fler människor.
  • Vi ska säkra sporträttigheter så att vi kan stärka vår position som Sveriges bästa sportredaktion.
  • Vi ska på allvar ta SVT Nyheter & Sport Online – broadcast är inte framtidssäkert och svenskarna konsumerar numer nyheter och rörlig bild där de är, när de vill och hur de vill.
  • Vi ska vara snabba, men också skapa sammanhang och relevans.
  • Vi ska spegla hela Sverige men också så stora delar av världen som vi förmår – och vår bevakning av världen ska fortsätta stärkas.


Mäter genomslaget

Sedan några år tillbaka mäter vi SVT Nyheters samhälleliga genomslag – vi mäter helt enkelt hur ofta vi blir citerade av andra medier – och då syns våra ökade publicistiska ambitioner tydligt.

Antalet tillfällen vi citerats har nästan fördubblats (+95 procent) jämfört med 2013 och en ökning med mer än 60 procent jämfört med ifjol.

Och efter en nyhetstung sista vecka med Magnus Härenstams bortgång, EM-kval, VM-fotboll, Lisa Holms tragiska död, bilexplosion i Torslanda, Diamond League och prinsbröllop har vi också gett publiken nya insikter om miljöhoten som följer i spåren av Sverige som Europas soptipp, Arbetsförmedlingens tveksamma konsultkontrakt och nya tveksamheter kring Malmöpolisen bara för att nämna något.

En stor del av det arbetet har gjorts tillsammans – som en samordnad redaktion med gemensamma publiceringsplaner och ett överordnat syfte – att ge svenska folket valuta för licensavgiften.

Magiskt tid

Om några dagar går jag på semester och sedan slutar jag på SVT efter tio år i en rad olika roller. Det har varit en magisk tid. En fantastisk rolig tid och en stundtals slitig tid.

Men tillsammans har vi gjort skillnad och bidragit till ett bättre Sverige, precis som Ibrahim sa i Angered.

- Tack för att ni på SVT vill ge oss röst och ta oss på allvar. Bygg förtroende, då släpper vi in er, vi har historier vi vill berätta. 


Kraftig ökning av egna nyheter med stort genomslagöppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

27 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör