10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Claes JB Löfgren
Sista ordet
Claes JB Löfgren, Utrikesreporter, Dontesk

Publicerad 22 maj 2015 07:00

Nu används bara kulsprutor och granatkastare

Vapenvilan mellan Ukraina och separatisterna i öster begränsar våldet. Och många som flytt de större städerna Donetsk och Luhansk, har nu flyttat tillbaka. Men trots en viss normalisering fortsätter striderna. SVT:s utrikesreporter Claes JB Löfgren och fotograf Niclas Berglund berättar om vardagslivet i östra Ukraina nu.

Det är behaglig försommar i Donetsk. I den centrala delen av stan har mycket återgått till vardag. Från vårt hotell, Park Inn Radisson, hörs granatelden som vore den en förövning inför en nyårsafton på Södermalm.

Den georgiska restaurangen Boriomi har åter öppnat. Gästerna ser obekymrade ut. Maten är lika utmärkt som alltid. Lammkotletterna, valnötsrullarna med granatäpplegarneringar, vinbladsdolmarna och det underbara georgiska ostbrödet Kachapuri.

Och även om musiken är usel och alltför hög, så slipper vi höra det dova ljudet från de återkommande granatnedslagen i de norra delarna.

Julia och Valeri sitter utanför deras hem. Alla fönster lägenheten totalförstördes när en bomb slog ner i ett grannhus, och dödade en gammal man som låg och sov.

Julia och Valeri sitter utanför deras hem. Alla fönster lägenheten totalförstördes när en bomb slog ner i ett grannhus, och dödade en gammal man som låg och sov. (Foto: Niclas Berglund)

Hus som träffats av granater

Några timmar tidigare traskade vi omkring där, i resterna av människors liv, i resterna av det gamla Sovjetimperiet, i hus som träffats av granater avfyrade mellan ukrainska regeringsstyrkor och soldater i den självutnämnda republiken Donetsk.

Husen i förorten Putilovka ligger mellan styrkor som fortfarande slåss om Donetsks internationella flygplats. Den stod klar lagom till fotbolls EM 2012, men i dag är den total förstörd.

Båda sidor avfyrar sitt artilleri väl medvetna om att en del av granaterna kommer att landa i bostadsområden där allt slits i stycken när de exploderar; ett slags cynism endast kedjerökande män i kamouflagefärgade kläder tycks förstå logiken i.

Svalt vänliga mot oss

Det är lustigt att komma tillbaka. Den aggressivitet som fanns runt den av separatisterna ockuperade regionala regeringsbyggnaden när jag var här i juli förra året, är som bortblåst.

På presskontoret i den så kallade Folkrepubliken Donetsk är personalen svalt vänlig och rutinerat professionell. Vi får våra pressackrediteringar på fem minuter.

I de centrala och södra delarna av stan finns väldigt lite som tyder på att ett slags krig utkämpas här. Barn leker i parkerna. Krogar och affärer är öppna.

Marken darrar av bomberna som slår ner vid frontlinjen nära det lilla samhället Putilovka.

Marken darrar av bomberna som slår ner vid frontlinjen nära det lilla samhället Putilovka norr om Donetsk. (Foto: Niclas Berglund)

Vi stoppas av tjetjener när vi filmar

Men bara en timme innan vi slog oss ner vid Boriomis rustika bord, stoppades vi av tre tjetjener i separatistarméns uniformer när vi filmade övergivna bostadshus i norra Donetsk.

De kom i en gammal rysk Lada med sprucket avgassystem. En av dem hade ett jättelikt ärr över skallen. En annan en pälsmössa på huvudet.

Två av dem tog upp positioner med sina automatvapen medan den tredje förhörde oss. När vi lismat så mycket situationen krävde, försvann de uttråkade iväg i ett dystert avgasmoln.

Det är inget stort krig som utkämpas i skuggan av fredsavtalet som slöts i Minsk februari. Det goda med avtalet är ändå att striderna nu begränsas till yta och omfattning; bara kulsprutor och granatkastare används, inga Gradraketer. En till två civila dödas varje dygn.

Förödelsen är total i det hus där bomben slog ner här om kvällen. Mannen som låg och sov i lägenheten omkom 73 år gammal.

Förödelsen är total i det hus där bomben slog ner här om kvällen. Mannen som låg och sov i lägenheten omkom 73 år gammal. (Foto: Niclas Berglund)

Vi besökte resterna 

I förorten Putilovka slets en 73-årig man i stycken av en granat hans grannar beskyller ukrainska regeringssidan för.

Vi var i resterna av hans lägenhet dagen efter explosionen och såg hur granaten slitit upp en stor del av flygeln på det redan från början illa byggda sovjethuset från 50-talet.

Hade samma antal civila i Donetsk dödats för ett år sedan hade det varit första nyhet i BBC, CNN och Al Jazeera. Nu blir det inte ens en notis.

Alla - de drabbade civila, de stridande parterna och omvärlden - har vant sig vid att konflikten i östra Ukraina numera är vardag. Och Minskavtalet väcker inga hopp om ett snart slut på granatregnet över östra Ukraina.

Men bara en timme innan vi slog oss ner vid Boriomis rustika bord, stoppades vi av tre tjetjener i separatist-arméns uniformer när vi filmade övergivna bostadshus i norra Donetsk.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör