11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Helena Olsson
Nyhetskrönika
Helena Olsson, Programbeställare, Nyheter och Samhälle

Publicerad 8 maj 2015 07:00

Vi behöver en mångfald av metoder

Perspektiv. Ett måhända slitet ord inom journalistiken.

Perspektiv har med avstånd att göra – den som får ett nytt perspektiv får en ny insikt om hur långt borta, eller hur nära - någonting är, i tid eller rum.

Detta ägnar vi oss åt just nu på ett magnifikt sätt. I den ena änden är dokumentären en central metod, i den andra dialogjournalistiken.

I förra veckan sändes Magnus Gerttens dokumentär ”Varje ansikte har ett namn”. Den handlar om att fly, att komma till ett nytt land och att vara ett ansikte som ingen känner igen.

Gertten har spårat många av de okända ansikten som dök upp vid kajen i Malmö en aprildag 1945 – och gett dem ett namn. Sorgen över vad som inträffade i Europa skjuter ut som en näve ur skärmen och vrider om hjärtat på den som tittar.

Flyktingtragedierna i Medelhavet

Samma kväll rapporterar nyheterna om EU:s överläggningar om flyktingtragedierna i Medelhavet år 2015. Bilder av namnlösa ansikten på räddningsfartyg har ännu en gång fångats av nyhetsfotografer.

Även om man ska vara försiktig i jämförelsen mellan historiska händelser så är kopplingen uppenbar, Gertten gör den också, och med det historiska perspektivet i kroppen får plötsligt Aktuelltinslaget en ny ödesmättad mening.

En dokumentär kan blottlägga en bild så oändligt mycket större än vad andra genrer ibland förmår och kasta nytt ljus över nyhetsbevakningen. Av samma skäl ser jag fram emot Christian Catomeris fantastiska långdistansare ”Tillbaka till Lampedusa” som vi sänder den 3 juni.

#ettsverige

I kontrast till detta har vi sedan några veckor tillbaka sett nyheterna kraftsamla kring #ettsverige.

Med en sällan skådad crowdsourcing och en sprillans ny lokal organisation har vi fått Sverige att krympa och avstånden mellan nord och syd, storstad och landsbygd att kännas kortare.

Vi såg 60 000 människor hjälpa oss att rita bredbandskartan och i onsdags gjorde Umeå en utmärkt debatt som blottlade skillnader mellan olika landsändar.

Demokratisk insats

Dialogen och närvaron på fler platser i landet är en demokratisk insats – graden av demokrati i ett land avgörs inte bara av tillgången på kunskap utan av hur jämnt fördelad kunskapen är i befolkningen.

Där spelar för övrigt SVT just nu en mycket viktig roll, enligt den aktuella Demokratiutredningen.

Lägg till Niklas Källners resa genom landet och Kobras program om urbanisering i veckan så är det uppenbart att vi får syn på något nytt om vårt land, skillnader och likheter. Koordinerad publicering skapar en imponerande kraft.

Åter till detta med perspektiv, tid och rum. Det blir med dessa exempel uppenbart att vi behöver en mångfald av metoder i vår journalistik - vi behöver både de långa och de korta blickarna för att förstå vår omvärld och spela roll för publiken.


SVT Play: Varje ansikte har ett namnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Detta är #ettsverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En dokumentär kan blottlägga en bild så oändligt mycket större än vad andra genrer ibland förmår och kasta nytt ljus över nyhetsbevakningen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör