14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Albert Svanberg
Nyhetskrönika
Albert Svanberg, Divisionschef ATV

Publicerad 30 april 2015 07:00 - Uppdaterad 30 april 2015 11:29

Historiens kraft i ett omklädningsrum

Det var en syn som var både oväntad, fascinerande och tilltalande. Historien som drivkraft in i framtiden.

Det handlade om ett omklädningsrum - men jag tänkte på SVT.

För två veckor sedan var jag i Liverpool några dagar tillsammans med vänner. En helg i musikens och fotbollens fotspår.

Besök på Beatles-museet ”The Beatles Story” och på klassiska The Cavern Club, där Beatles uppträdde närmare 300 gånger, var förstås givande och kul inslag, men mest intryck gjorde rundturen på Anfield, hemmaarena för den klassiska fotbollsklubben Liverpool FC.

Vår guide var Terry McDermott, en av stjärnorna i det Liverpool som dominerade europeisk fotboll i slutet av 70- och början av 80-talet, då klubben bland annat vann Europacupen (nuvarande Champions League) fyra gånger.

Använder sin historia

McDermott, idag 63 år, berättade historier med insikt och humor, med stolthet och värme och han är en av många gamla storspelare som idag gör insatser som ambassadörer för Liverpool i olika sammanhang.

Liverpool FC är en klubb som stolt inte bara vårdar sin historia utan också använder den som en kraft för nuvarande och kommande laguppställningar.

För mig sammanfaller Liverpools historia med några av mina första egna minnen av SVT genom Tipsextra på 70-talet. Därför blir kopplingen stolt historia och fortsatt utveckling extra tydlig.

Min ledstjärna

När jag började på TV-sporten 1993 som 26-åring, var min inställning att lära mig så mycket som möjligt av alla fantastiska medarbetare som byggt TV-sporten och präglat min uppväxt, samtidigt som jag skulle försöka visa vad nytt jag kunde bidra med.

Den kombinationen blev min ledstjärna och det är också mitt råd idag till nya på SVT; lär av erfarenheten som finns och visa samtidigt vad nytt du kan bidra med. Det är kombinationen som för oss framåt.

Blev förvånad

När Terry McDermott tog med oss in till Liverpools omklädningsrum blev jag först förvånad.

Rummet var enkelt, nästan som vilket omklädningsrum som helst, rätt litet, ingen lyx. Det visade sig att det enda som görs från år till år är att träbänkarna målas om – i övrigt inget.

Det är en signal till dagens spelare att känna historiens kraft i rummet. På samma bänk där dagens nya stjärna Raheem Sterling sitter satt 80-talets stora, Kenny Dalglish, för 35 år sedan.

Förändringen går snabbt

Jag gillar den bryggan och känner själv stor ödmjukhet inför alla de profiler och programmakare som skapat SVT:s historia och vår relation till publiken. Det är ett privilegium att fortsätta den utvecklingen.

Förändringen vi står mitt i går snabbt, förutsättningarna förändras och det kommer krävas nya vägval, nya sätt att skapa utbud, nya sätt att mäta framgång, nya sätt att nå och tala med vår publik, ja säkert också nya sätt att hitta nya sätt.

Jag ser historien som en styrka och inspiration inför den fortsatta resan.

Bröt ny mark

Våra stora profiler och klassiska program från förr kom till för att medarbetare såg nya möjligheter och bröt ny mark.

Det var dåtid men de var framtiden.

Frågan, som vi som arbetar på SVT idag bör ställa oss, är vad vi ska göra idag för att leva upp till samma epitet i morgon.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

18 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör