5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ingrid Thörnqvist
Sista ordet
Ingrid Thörnqvist, Utrikeschef SVT Nyheter

Publicerad 17 februari 2015 07:00

Nya tilltal och nya digitala berättarsätt

SVT:s utrikeredaktion har en stor bredd med många medarbetare – och kan snabbt sända online från stora nyhetshändelser världen över.

Men de unga tittarna sviker. De tycker rapporteringen är för formell och saknar värme, skriver SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist i sin krönika.

Terrorn i Köpenhamn har visat vilka möjligheter SVT Nyheter har att snabbt sända direkt både i tv och online vid stora nyhetshändelser.

Att vara på plats där det händer är en viktig uppgift för utrikesredaktionen, men det är också viktigt att göra fördjupande reportage från länder dit många svenska medieföretag inte beger sig - och att inte bara skildra konflikter utan även utveckling i världen.

Ebolans Liberia

Claes JB Löfgren och Niclas Berglund har återvänt till ebolans Liberia för att berätta om hur man lyckats bekämpa sjukdomen trots alla domedagsprofetior och larmrapporter i höstas.

Vår Afrikakorrespondent Johan Ripås åkte till Nigeria trots att de flesta andra ändrade sina planer när det stod klart att parlamentsvalet blev uppskjutet.

Nästa steg är en resa till det socialt oroliga Venezuela med Bert Sundström och Khazar Fatemi ska iväg och göra reportage om kvinnors villkor i Afghanistan.

Pratat och diskuterat

SVT:s utrikesredaktion har en fantastisk bredd med många kunniga medarbetare och en stor publik. Men bland unga människor finns vi inte.

Det har varit tydligt sedan vi startade ett utvecklingsprojekt i höstas på uppdrag av programledningen.

Under flera månader har vi pratat och diskuterat, vi har haft workshops med Hyper Island-studenter, möten och luncher med massor av smarta kolleger på SVT om framtida berättarsätt.

Under resans gång har vi av unga människor fått höra att vi uppfattas som en myndighet, att vår rapportering är för formell och saknar värme.

Och den unga generationen har oändliga möjligheter att välja.

Tillåtet att misslyckas

En av BBC:s unga programutvecklare, Brendan Miller,  skriver så här: "For programme makers from public service media, young audiences are now harder to reach than ever, as broadcasters compete with YouTube, social media and computer games. To be successful, it is crucial to take risks and think first about content, social networks and events. Join the conversation #daretofail."

På många avdelningar på SVT vågar man prova och det är tillåtet att misslyckas.

Jag hoppas att även vi på nyhetsdivisionen ska våga lite mer. Både våga prova nya tilltal och nya digitala berättarsätt - och att det är tillåtet att backa och ändra och försöka igen.

Ängslighet är förödande för kreativiteten. Mod leder till utveckling.

Jag hoppas att även vi på nyhetsdivisionen ska våga lite mer. Både våga prova nya tilltal och nya digitala berättarsätt - och att det är tillåtet att backa och ändra och försöka igen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör