11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Stafetten
Arash Mokhtari, Reporter på SVT Nyheter

Publicerad 11 februari 2015 07:00 - Uppdaterad 11 februari 2015 17:25

Svårt förbli oberörd av det stora näthatet  

”Hur hanterar ni hatet i era mejlboxar?” Den frågan ställde SVT:s Youtuberedaktör Jonatan Ericson till Arash Mokhtari, reporter på SVT Nyheter.

Så här svarar Arash:

”Skamligt att utan fakta om branden dra igång ett drev mot svenska folket och att skulden är vår att bära...”

Jag hade skrivit om branden som drabbade moskén i Eskilstuna på annandag jul. Polisen hade inom någon timme gått ut sagt att det handlade om mordbrand.

Mejlet från den anonyme avsändaren fortsatte:

”Du är väl en av dessa satans smutsiga muslimer. Vad har du i detta kristna land att göra?? UT med dig din kamelknullare. Satans terrorister.”

Svårt att föreställa sig hatet

Trots att jag sedan tidigare visste att nyheter som berör mångkultur brukar generera obehagliga reaktioner, var det ändå svårt att då föreställa sig hatet som skulle möta oss de kommande dagarna.

Följande rader riktade sig till en kvinnlig kollega:

”Här har du något att skriva om din lilla islam-hora. 30-tal attacker mot VÅRA KRISTNA KYRKOR. Ni tror NI kommer bli undanhållna då ni nu bereder en väg åt dom nya som ni TROR ska bli dom nya Herrefolket i Sverige. ALDRIG, LÄS DIN HORA, ALDRIG att VI TILLÅTER DETTA SKE!!”

Fick veta att SVT ljuger

En annan kollega, som varken hade ett kvinnligt eller utländskt namn, fick istället veta att vi på SVT ljuger.

”VI vet att dom senaste bränderna är anlagda av skitiga illaluktande muslimgrisar. Fan att AH inte kunde ha utrotat alla dessa svin. Det måste till ett nytt 30-tal i landet och byggas gaskammare för dom ska UTROTAS som man utrotar skadeinsekter. Vi är det nya Anticimex, men istället för oskyldiga insekter som har högre livsvärde än någon muslim någonsin kommer att ha ska se till att utrensningen börjar snart.”

Förutom att skicka vidare mejlen till säkerhetsavdelningen gjorde vi, som fick ta emot dem, en sak till:

Vi delade med oss av formuleringarna på våra sociala medier-konton för att visa hur grovt och djupt hatet är mot journalister och hur det påverkar vår arbetsmiljö.

Oavsett hur personligt vi tar orden, är det få som kan förbli oberörda av att möta ett sådant hatfullt språk.

Om vi inte orkar skriva längre?

Att regelrätta hot ska skickas vidare till säkerhetsavdelningen vet vi. Men det som inte är hot då? Hur hanterar vi det som gör att vi till slut riskerar att inte orka skriva om vissa ämnen, eftersom vi vet vad som väntar?

Jag är övertygad om att majoriteten av mejlen varken sparas eller skickas vidare. Och det är synd, för vi kommer aldrig att förstå vidden av problemet och hitta lösningar om vi inte agerar mot hatet på samma sätt.

Hur ska vi hantera hatet?

Att SVT:s journalistik når fler och fler via vår sajt är självklart något vi alla är glada över. Men det innebär också att många fler vidriga formuleringar kommer att fylla våra mejlkorgar framöver.

Vi måste nu gemensamt komma överens om hur vi hanterar hatet som möter oss när vi gör vårt jobb.  


Jag skickar stafettpinnen vidare till Lava Selo, researcher och översättare på SVT Nyheter, som är syrisk flykting och som bott i Sverige drygt ett år: "Hur tycker du det är att vara journalist i Sverige jämfört med dina tidigare erfarenheter i Mellanöstern?"

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

58 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör