15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Rolf Fredriksson
Sista ordet
Rolf Fredriksson, Utrikesreporter

Publicerad 4 februari 2015 07:00 - Uppdaterad 4 februari 2015 19:20

Mer öppenhet – mindre hymlande

När jag ställde frågan om tidigare kungasläktingar och nazismen vid Auschwitz-ceremonin hamnade jag och SVT i en korseld av konflikter.

Många hade inte sett intervjun och uttalade sig enbart utifrån vad de läst i kvällstidningen eller sett att någon annan skrivit på twitter. När det sen etablerats att SVT ”hoppat på” och ”anklagat prinsessan” blev det sanningen för en del.

I  förväg hade jag haft kontakt med hovets presstjänst om en intervju, eftersom kronprinsessan ledde Sveriges delegation vid minnesdagen i Auschwitz.

På morgonen diskuterade jag och ansvariga på redaktionen om det gick att på ett vettigt sätt ställa en fråga man trodde många tittare skulle ha i bakhuvudet. Hur såg kronprinsessan vid denna minnesdag för Förintelsen på de uppgifter som kommit fram på senare år om morfars medlemskap i nazistpartiet, farmors far som var nazistpamp i sin del av Tyskland och också annat som diskuterats om kungafamiljen under andra världskriget?

Vi kände väl till hennes eget engagemang mot rasism och nazism och hennes omsorg om de överlevare från Förintelsen som skulle vara med vid ceremonin. Jag ville ha en fråga som genom att ta med Folke Bernadotte visade att det finns nyanser inom den kungliga släkt som i sig är en spegling av vår historia.

In i det sista osäkert

På plats utanför Auschwitz-Birkenau satt vi i ett presstält en bit från det stora tält dit överlevare och delegationer kom. In i det sista var det osäkert om det praktiskt gick att ordna en intervju, för vi journalister fick inte komma in i det stora tältet.

Jag överlade med kronprinsessans adjutant som kom ut, provgick i det snöiga vädret och sen bestämde kronprinsessan att hon skulle komma ut tillsammans med överlevarna Hédi Fried och Emmerich Roth. Kronprinsessan var angelägen att de också skulle få uttala sig i SVT denna dag och det ville vi förstås gärna.

Skärpt och kapabel

Det var inte en begravning, som ju kräver särskilda hänsyn. Det var minnesdagen för Förintelsen. Min fråga ställdes utifrån respekt för kronprinsessan Victoria som skärpt och kapabel. Jag bygger det bland annat på en längre intervju jag gjorde under hennes praktiktid som diplomat på svenska EU-representationen i Bryssel.

Min upplevelse på plats är att kronprinsessan efter intervjun inte var missnöjd eller hade känt sig trängd och jag uppfattade inte att Hédi Fried och Emmerich Roth skulle ha känt sig generade eller besvärade av min fråga.

”Ta hand om det förgångna”

Jag rapporterar ofta från Tyskland, och där finns begreppet ”att ta hand om det förgångna”. Det finns ingen arvs- eller släktsynd. Barn har ingen skuld för förfädernas gärningar.

Men det finns ett allmänt ansvar att delta i ett öppet samtal och en samhällsdebatt där också den egna familjens agerande kan tas upp. Hur kom det sig att så många drogs med i en extrem, våldsam och fanatisk rörelse och vilka lärdomar kan vi dra idag?

Vi i Sverige är förhållandevis ovana vid att diskutera svenska eftergifter och undfallenhet mot Nazi-Tyskland och hur svenskar agerade under denna tid, och kanske bidrog det till en del vildvuxna reaktioner.

Fortsatt gott samarbete

Många utgår från att SVT-frågor ställs utifrån anti-monarkistisk illvilja och har svårt att höra andra nyanser. Ansvarige utgivaren Ulf Johansson och övriga chefer har stöttat på ett bra sätt och utåt förklarat och försvarat frågan. Att många kollegor hört av sig med stöd har också varit bra.

Vid kontakt har hovets presschef sagt att hon hoppas på fortsatt gott samarbete, och det hoppas också jag på. För mig var det en fråga i ett känsligt ämne eftersom det gällde kungliga släktingar, men ändå en rimlig journalistisk fråga.

Jag hoppas att uppståndelsen kanske kan bidra till mer öppenhet kring kungafamiljens men också Sveriges agerande.

Inte för att pådyvla någon skuld men för att få mindre hymlande.

Rolf Fredriksson

Rolf Fredriksson i en direktrapport i Rapport 1930 i det stora tältet med den s k Dödsporten till Auschwitz Birkenau bakom.

Vid kontakt har hovets presschef sagt att hon hoppas på fortsatt gott samarbete, och det hoppas också jag på. För mig var det en fråga i ett känsligt ämne eftersom det gällde kungliga släktingar, men ändå en rimlig journalistisk fråga.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

75 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör