11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Olov Carlsson
Nyhetskrönika
Olov Carlsson, Divisionschef SVT Nyheter & Sport

Publicerad 30 januari 2015 08:21 - Uppdaterad 30 januari 2015 08:32

”Just nu längtar jag hem till Tunet”

”En av våra viktigaste uppgifter är att skildra och spegla hela Sverige – i alla dess schatteringar och nyanser”, skriver Olov Carlsson i sin krönika.

”Att på ett kvalificerat sätt skildra vår alltmer komplexa samtid är en av våra största journalistiska utmaningar.”

Med frostnupna kinder och rimfrost i ögonfransarna, uppenbart stolta och nöjda över sin insats, möter sjutton somalier från Borlänge applåderna från publiken i iskylan på bandy-VM i Irkutsk. En tokig mas, Patrik Andersson, har kommit på idén att bandy kan fungera som integrationsmotor i Borlänge.

Sverigedemokraterna

I Borlänges tätort bor ca 42 000 personer, 3 000 av dom kommer från Somalia. I valet ifjol röstade knappt 19 procent av borlängeborna på Sverigedemokraterna och många borlängebor säger sig i filmen inte längre känna igen sig i sin kommun. Ur den konflikten föds Filip och Fredriks första långfilm "Trevligt folk".

Det finns många orter som Borlänge i Sverige i dag. Frågan om integrationen av nya svenskar, om konflikter i dess spår, om religion och utanförskap lever i många samhällen.

När SVT Nyheter och Östnytt granskar svenska asylmottagningar ser vi att vissa mindre orter idag har fler asylboende än fast bosatta. Tacka tusan för att det ger avtryck och intryck i en bygd.

Skildra hela Sverige

En av våra viktigaste uppgifter är att skildra och spegla hela Sverige – i alla dess schatteringar och nyanser.

Vi behöver hela tiden ha med oss frågan om hur vi skildrar landet – ha koll på balansen mellan tätort, landsbygd. Huvudstad, storstad, småstad.

I min hemstad Piteå var Luleå alltid vårt lill-Stockholm, luleborna var dom med attityd och ”tror-sig-vara-förmer-later” – centrum-periferi-frågan lever i oss alla och det ligger i vårt uppdrag som public service-bolag att överbrygga den.

En av de största utmaningarna

Vi som Sveriges största nyhetsredaktion behöver jobba mer sammanhållet och medvetet med Sverigebilden. Att på ett kvalificerat sätt skildra vår alltmer komplexa samtid är en av våra största journalistiska utmaningar.

I den berättelsen behöver vi ibland tillföra andra ingredienser än vad som ryms i den klassiska nyhetsdramaturgin. Vi behöver utveckla vår konstruktiva journalistik, visa på goda exempel och på mänskliga öden som också slutar lyckligt.

Frostvind

I dagens medielandskap och med den ekonomiska frostvind som viner över Sveriges kommersiella mediaföretag är det bara vi och Sveriges Radio som fortfarande har en ständig närvaro över hela Sverige.

Om inte vi nyttjar den kraften, den kompetensen, och berättar alla de historier Sverige är så fullt av så förfelar vi syftet med Public Service. Vi kommer aldrig att kunna ersätta den rika flora av lokaltidningar som byggt den demokrati och samhällsdebatt som vi är så stolta över i Sverige idag, men det finns heller inga andra aktörer som idag kan ta vår roll som sammanfattande och närvarande publicistisk aktör i Sverige.

Sportspegeln

Även Sportspegeln för nu in samhällsperspektivet i vår sportjournalistik. Vi vet att sport har en förmåga att förena och skapa sammanhang. Att den kan bidra positivt och ibland också negativt till människors relation till samhället, därför ska det bli spännande att se hur vi genom nya Sportspegeln lyckas förena den ambitionen med den traditionellt sett ganska konservativa sportpublikens krav på utbudet.

Drömmar, hopp och sorg

För när jag sitter där i mörkret i biosalongen på galapremiären i Borlänge så blir det uppenbart att det finns något i just perspektivet. Jag är på samma nivå som Mohammed, Ahmed och övriga somaliska lagmedlemmar och deras familjer.

Vi blir alla människor, svenskar, borlängebor och svenskar eller somalier med drömmar, hopp och sorg. Vi förenas också genom idrotten. - Just nu längtar jag hem till Tunet, säger en av lagmedlemmarna i filmen, sliten efter en rad förlustmatcher.

Det kan jag och övriga i salongen sympatisera med – att Borlänge är en del av hemma, Tunet hemmaplan och både Somalia och Sverige hemland.

Om vi genom vårt nyhetsutbud kan tillföra det perspektivet blir Sverige ett rikare land.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

65 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör